Közélet

Illegális dohányelosztó központ működött Szabolcsban

A már postázott vágott dohány mennyisége meghaladja a nyolc mázsát.

Illegális vágott dohányt előállító és elosztó hálózatot számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A nyomozók 71 kilogramm vágott dohányt foglaltak le – közölte a NAV Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Jánvári-Stefán Regina százados elmondta, a nagyhalászi társaság 2013-tól futárszolgálat segítségével rendszeresen értékesített illegálisan előállított vágott dohányt az ország különböző pontjaira. A hatóságok megvezetésére a csomagok tartalmaként könyvet, munkaruhát vagy különböző egyéb árukat jelöltek meg, a jellegzetes szagot pedig több réteg csomagolóanyaggal próbálták elfedni.

A nyomozás eddigi adatai szerint a címzetti listán több száz vevő szerepelt, akik a kilónkénti 3000-5000 forintos vételárat átutalással egyenlítették ki. A pénzügyi nyomozók az egyik pécsi címzettnél például 44,5 kilogramm vágott dohányt találtak.

A százados elmondta, a strukturált hálózaton belül hierarchikusan tagozódtak a dohánybiznisz résztvevői. Egyesek a nyers dohány beszerzésével, mások vágással és csomagolással foglalkoztak, míg néhányan magát az értékesítést, azaz a csomagok feladását, átvételét bonyolították.

A már postázott vágott dohány mennyisége meghaladja a nyolc mázsát, ami után több mint 10 millió forint adót nem fizettek be az államkasszába – tette hozzá Jánvári-Stefán Regina. Az ügyben költségvetési csalás miatt indult nyomozás, az illegális forrásból vásárlók orgazdaság bűntette miatt felelnek tettükért.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik