Közélet

Felmentették az „alvaerőszakoló” férfit

A svéd férfit egy április eset után ítélték két év börtönre nemi erőszakért, de a fellebbviteli bíróság felmentette, mert szexomiában, „alvaszexelésben” szenved.

A 26 éves Mikael Halvarssona vád szerint még április másodikán követett el nemi erőszakot egy nő ellen, akivel egy ágyban, de külön paplan alatt aludtak. Az ABC News oldalán megjelent beszámoló szerint a nő arra ébredt fel, hogy a férfi „rámászott”. Másnap reggel hívta ki a rendőröket, akik Halvarssont még mindig a nő ágyában aludva találták meg. Az esetről szóló hírekben az nem szerepel, hogy milyen kapcsolatban álltak, és milyen körülmények között kerültek ugyanabba az ágyba.

Halvarssont az első fokon eljáró bíróság még bűnösnek mondta ki nemi erőszak vádjában, és két évig tartó börtönbüntetéssel sújtották. A férfi azonban fellebbezett az ítélet ellen, azzal védekezve, hogy az állítólagos támadás alatt végig aludt, és semmire sem emlékszik az esetből. Ugyanis a szexomnia nevű alvászavartól szenved.

A bíróság előtt orvosszakértők megerősítették, hogy a férfinél szexomniás, és egykori barátnője is tanúsította, hogy legalább egy alkalommal közösülni akart vele, miközben aludt. Amikor pedig leállította és felébresztette, zavart volt és azt kérdezte, mi történt. A fellebbviteli bíróság elfogadta a védelem érvelését, és felmentette a férfit a nemi erőszak vádja alól, közölve, hogy Halvarssonnak „nem volt szándékában” közösülni a vele egy ágyban alvó nővel, és „egyáltalán nem tűnik abszurdnak, hogy nem volt tudatában annak, hogy mi történik”.

A szexomnia alvászavarnak minősül az olyan zavarokkal együtt, mint a fogcsikorgatás, az alvajárás és az alvás közbeni pánikroham. A szexomniában szenvedők álmukban maszturbálnak, anélkül, hogy tudnának róla megpróbálnak szexuális kapcsolatot létesíteni partnerükkel, aki magatehetetlenül fekszik mellettük az ágyban. Kutatók szerint az emberek nagyjából egy százaléka lehet szexomniás. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik