Közélet

Börtön jár a krémlikőrt ivó férfiaknak Kamerunban

Képtelen vádakról, és sztereotípiákon alapuló bírósági ítéletekről számolt be az afrikai országból egy emberi jogi ügyvéd.

Ha például egy férfi nyilvánosan iszik a híres ír krémlikőrből, akkor a börtönt kockáztatja, mert a rendőrségnek meggyőződése, hogy heteroszexuális férfiak ilyet nem tennének, a homszexualitást pedig börtönnel büntetik – fejtette ki Michel Togue kameruni ügyvéd, aki már rengeteg, képtelen vádak alapján a bíróság elé citált férfi (homo-, és heteroszexuálisokét egyaránt) védelmét látta el az utóbbi időben.

Az állam sztereotípiák alapján fenyeget embereket, akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel, sőt van, akit el is ítélnek. Kamerunban 1972 óta tiltják az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, ám mivel egy létező viszonyt nehéz bizonyítani, hatóságok elkezdtek sztereotípiák alapján vegzálni és büntetni embereket – írja a Belfast Telegraph.

Emberek kerülnek összeütközésbe a törvénnyel a ruházatuk miatt, vagy történetesen azért, mert férfi létükre fodrászként dolgoznak. Egy másik kameruni ügyvéd, a 69 éves Alice Nkom korábban kijelentette, hogy „anti-homoszexuális apartheid” zajlik a hazájában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik