Közélet

Őszödi beszéd: nyomoz a rendőrség

Az eljárás államtitoknak minősül, ezért csak annyit árultak el, hogy egyelőre nincs gyanúsított az ügyben.

Szigorúan minősített adattal visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség az őszödi beszéd kiszivárgását feltáró egyes titkosszolgálati iratoknak a Gyurcsány-kormány hivatali ideje alatt történt eltüntetése ügyében – írta pénteken a Magyar Nemzet.

A Belügyminisztérium sajtóosztálya arról tájékoztatta a lapot, hogy a hiányzó dokumentumok ügyében az Alkotmányvédelmi Hivatalnál (AH) folytatott belső vizsgálat után a szervezet főigazgatója június 2-án tett feljelentést államtitoksértés gyanúja miatt.

A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendelte el, az államtitoknak minősülő eljárásról azonban az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata nem közölt egyéb részleteket. A válaszokból a tényálláson kívül csupán az derült ki, hogy az eljárásnak jelenleg nincs gyanúsítottja.

A lap emlékeztetett arra: a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén elhangzottak szerint Gyurcsány Ferenc az MSZP balatonőszödi frakcióülésén 2006 májusában elmondott beszédének nyilvánosságra kerülését vizsgáló titkosszolgálati műveleti iratok közül az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai nem találtak 22 tételnyi, legalább száz oldalt kitevő dokumentumot. Mint az ülésen kiderült, az iratoknak a Gyurcsány-kormány idején, 2007 novemberében veszett nyomuk, miután Szilvásy György akkori titokminiszterhez kerültek.

Ajánlott videó