Közélet

MÁV-osok ellen emeltek vádat a kis híján karambolozó vonatok miatt

Hárman mennek bíróságra, köztük egy mozdonyvezető.

Egy mozdonyvezetővel valamint két forgalmi szolgálattevővel szemben emelt vádat az ügyészség. A vád szerint az érintettek több közlekedési szabályt is megszegtek, emiatt tavaly szeptemberben egymással szemben, ugyanazon a vágányon haladt egymás felé két vonat Kelenföld és Háros között.

A Fővárosi Főügyészség szerdai közlése szerint a vasútvonal felújítása közben Albertfalvánál megrongáltak egy kábelt, így Kelenföld és Háros között leállt a biztosítóberendezés. Emiatt speciális közlekedési rendet léptettek életbe, amely szerint a szóban forgó állomások között egy vágányon egyszerre csak egy vonat közlekedhetett, az is csökkentett sebességgel. Ez késésekhez vezetett.

Kelenföldön a vasúti forgalmat irányító forgalmi szolgálattevők mindent megtettek azért, hogy csökkenjen a menetidő, emiatt – a vád szerint – megszegtek több, a forgalom biztonságát szolgáló előírást.

Így történhetett meg, hogy a Kelenföldről elinduló mozdonyvezető – aki maga is több szabályt hágott át – nem vett figyelembe egy megállásra utasító jelzőt, nem vette észre, hogy a váltót nem az ő vonatának állították be, ezért azt megrongálva rossz vágányra futott ki. Végül tehát azon a vágányon indult el Kelenföldről Háros felé, amelyen már jött vele szemben a Háros felől szabályosan érkező InterCity. Miután a mozdonyvezetők meglátták egymást, gyorsfékezéssel megállították a szerelvényeket.  A két vonat egymástól 135 méterre állt meg.Nem esett baja senkinek, azonban annak veszélye fennállt.

A történtek miatt az érintett vágányt le kellett zárni, csaknem 4 órán át nem tudták használni azt. A pálya helyreállításáig teljesen vagy részlegesen összesen 20 személyszállító vonat maradt el, ezen felül a forgalmi zavar több mint 30 szerelvénynél okozott jelentős késéseket.

Az érintettek ellen az ügyészség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik