Közélet

Halál Mártélyon – bíróságra megy a jótékonykodó férfi

A leomló fal egy munkást temetett maga alá.

Vádat emelt az ügyészség a Mártélyon, falbontás közben történt haláleset kapcsán. Az a férfi áll bíróság elé, aki megszervezte a társadalmi munkát.

Ahogy arról beszámoltunk, július elején leomló vályogfal ölt meg egy munkást a településen, bontás közben. A férfit megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudták megmenteni. Társaival a plébánia udvarán dolgozott, amikor baleset érte. Összesen négyen voltak a helyszínen.

A Csongrád Megyei Főügyészség pénteki közlése szerint a tragédia napján már csak egy fal állt, a többit már korábban elbontották. Aznap a két és fél méter magas és négy méter széles, csaknem 30 centiméter vastagságú falrészt alácsákányozták, ám felmerült, hogy meg kéne támasztani azt. A vádlott egy eszközt keresett ehhez, ezalatt az áldozat tovább folytatta a csákányozást. Eközben dőlt rá a fal.

Az ügyészség álláspontja szerint „a vádlott az általa szervezett társadalmi munka során megszegte az építési és munkavédelmi szabályokat, mivel nem vett igénybe szakképesítéssel rendelkező műszaki vezetőt, nem készült bontási terv, nem került ismertetésre a bontást végzőkkel a bontási technológia, nem jelölt ki megfelelő védőtávolságot, a bontás megszakításakor nem biztosította a fal ledőlésmentességét, nem látta el a bontást végzőket felszereléssel, illetve a jogszabályi tiltás ellenére alácsákányozással bontatta a falat. Ezen utóbbi rendelkezés szerint ugyanis az építményt vagy annak egy részét aláásással, vagy egyéb, a stabilitást veszélyeztető módszerrel dönteni tilos. A vádlott ezen foglalkozási szabályok megszegésével gondatlanságból okozta a sértett halálát.”

A férfi a rendőröknek korábban azt mondta, elismeri a felelősségét és nagyon bántja, ami történt – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik