Közélet

Lesújt az ELTE a gólyatábori rém miatt

Levegőben lógó HÖK-ösök, vizsgálatok, felfüggesztés, kézben tartott gólyatáborok - megszólalt az egyetem.

Brutális és aljas bűncselekmény – így nevezte az ELTE rektora a fónyodligeti gólyatáborban történteket. Mezey Barna szerint egyelőre kérdéses, kik tudhattak arról, hogy a táborban tevékenykedő férfi büntetett előéletű, ám az a HÖK vezetésének felelőssége, hogy engedték neki, hogy részt vegyen a táborban. Ez ügyben vizsgálat indult, melyet vélhetően péntekig be is fejeznek. Az érintetteketől akár meg válhat az intézmény.

A meggyanúsított férfiról a rektor megerősítette, hogy valóban a hallgatójuk, informatikus-könyvtár szakon tanul és harmadéves.

Az egyetem etikai bizottsága emellett – ahogy azt már tudni lehetett – felfüggesztette a kari – a tanár- és óvóképzős – hallgatói önkormányzatok vezetését. Nem szeretnék teljesen megszüntetni a gólyatáborokat, de úgy vélik, a szervezők nem bírnak el az ezzel járó felelősséggel. Kitértek a gólyatáborokban használt indulókra, “megengedhetetlen rigmusokra” is. Véleményük szerint ezek ellentétesek az Állam- és Jogtudományi Kar normáival, így megtiltották az instruktori kör működését. 

Mindemellett kezdeményeznék, hogy az egyetemi felvételikhez erkölcsi bizonyítványt kelljen csatolni, tudni akarnak ugyanis róla, ha valaki korábban összetűzésbe került a törvénnyel.

Fotó: MTI

Ahogy arról beszámoltunk, a fotós valószínűleg előre kitervelte tettét. A Blikk kedden azt írta, szerintük a fotós egy félreeső, bozótokkal körülvett részre vitte kiszemeltjét, majd – miután áldozata ellenállt – alaposan helybenhagyta őt, ezután pedig megerőszakolta. A férfi szombaton hajnali 4 óra körül támadt a lányra, másfél órával később már el is fogták. A támadó rendszeres résztvevője volt a kar rendezvényeinek. Az mno.hu szerint a férfi beismerő vallomást tett. A támadó előzetes letartóztatásáról hétfőn döntött a bíróság.

Egy olvasó az Átlátszó Oktatásnak szerdán azt írta, a kari HÖK-elnök volt az egyetlen, aki megelőzhette volna a bajt, de nem vette komolyan saját csapattársa jelzését. A lány levelében kitért egyebek mellett arra, hogy egy hallgató lány, aki szervezője is volt a gólyatábornak, már tavasszal beszámolt arról az ELTE TÓK HÖK elnökének, hogy a gyanúsított egy ottalvós buliban éjszaka a tudta nélkül fotózta, úgy, hogy a ruháját is felhúzta, így intim testrészeit is le tudta fényképezni. A férfi ezután megfenyegette őt, hogy ha nem fekszik le vele, akkor gondoskodni fog róla, hogy a képek a közösségi portálokon kössenek ki. A lány végül nemet mondott, és – bár félt feljelentést tenni  – figyelmeztette a HÖK-elnököt, amikor megtudta, hogy a fotós is ott lesz a hallgatói önkormányzat egy tavaszi rendezvényén. Az elnök akkor megígérte, hogy beszél a HÖK fiú tagjaival, hogy tartsák rajta a szemüket, de végül nem mondta el senkinek, hogy mi jutott tudomására – olvasható a cikkben.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik