Közélet

Lelőtte egy nő a hétéves unokáját

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2014. 08. 19. 12:56

Azt hitte, hogy betörő ólálkodik a házban.

Az eset Florida államban, Tampában történt keddre virradó éjjel. A hatóságok tájékoztatása szerint a kisfiú kritikus állapotban van. A körülményekről elmondták, hogy a 63 éves Linda Maddox két iker fiúunokájával volt otthon, a gyerekek apja dolgozni ment.

A betörőktől tartó nő egy székkel is kitámasztotta a hálószobaajtót, mégis azt hallotta éjszaka, hogy valaki próbál bejönni az ajtón, arrébb tolva a széket is. A nagymama meg volt győződve arról, hogy betörő jár a házban, ezért az ágya mellett tartott pisztollyal az ajtó felé lőtt. A lövés után unokája sikítását hallotta, akit felsőtestén talált el. A hétéves gyermeket kórházban ápolják – tudósít az AP hírügynökség.

Szabad fegyvertartás – nem jó ötlet

Az amerikai Alkotmány az alapja a liberális amerikai fegyvertartásnak, de a statisztikák arról tanúskodnak, hogy bár a szabadság szép dolog, nem a fegyverekben kéne manifesztálódnia:

A fegyverrel rendelkező otthonokban a gyilkosság esélye 40-170%-kal, az öngyilkosságé pedig 90-460%-kal nő (a tárolás mikéntjére vagy a fegyver típusára tekintet nélkül)

Sokkal gyakoribb, hogy az otthoni fegyverrel tragikus véletlenséggel olyasvalakit lőnek le, akit nem akartak, mint hogy ténylegesen betörőt-rablót.

A cikkben szereplő esetek előfordulásának 370%-kal nagyobb esélye van, ha fegyver van a háznál.

A gyerekes, fegyvert tartó otthonok 55%-ában a fegyver nem kulccsal zárt helyen van.

Igazából a félelem lehet a kulcs. Félek, fegyvert tartok magamnál. Nem zárom be, mert akkor nem tudok elég gyorsan reagálni, ha jön a betörő. Ha jön, ő is sejtheti, hogy van nálam fegyver, ezért valószínűleg nála is van. Ördögi körnek, aminek sokszor ilyen szörnyű esetek vetnek véget.

Amerikában igen nagy gondot jelent a gondatlanságból, véletlnül elsült fegyverek ügye: 2000 és 2010 között 1213 gyerek halt meg otthon véletlenül elsült fegyverek miatt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.