Közélet

Összeégett holttestet találtak Vácon

A tűzoltók csütörtök éjjel egy vastelepen keletkezett tűz oltása közben találtak rá a férfi maradványaira.

Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy egy elhagyatott vastelep 80 négyzetméteres melléképületének két helyiségében gyulladt ki az összehordott szemét. A hivatásos váci tűzoltók az oltás közben egy férfi összeégett holttestére bukkantak.

A Pest megyei katasztrófavédelem vizsgálatot folytat le a tűz okának kiderítésére – tette hozzá a szóvivő.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének közlése szerint a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az ügyet.

Kényszeres gyűjtögetés

Nincs szíve kidobni semmit? „Majd csak jó lesz valamire?” Alig fér el a lakásában a felhalmozódott dolgoktól? Akkor van egy hírünk: Amerikában tavaly óta ön már hivatalosan is mentális betegnek számít. Ott már bekerült a betegségek hivatalos katalógusának számító DSM 5-be (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

A kóros gyűjtögető nem egyszerűen a kényszerbetegségek egyik alfajában szenved, hanem külön betegség áldozata: agyában fokozott (és abnormális) aktivitás figyelhető meg, ha valamit ki kell dobnia: annyira félnek, hogy rossz döntést hoznak, hogy inkább nem dobnak ki semmit. A gyűjtők időről időre képesek szelektálni, eladni, kidobni gyűjteményük darabjait, a kényszeres képtelen erre. A felhalmozás veszélyes: elszaporodnak a kártevők, rovarok, paraziták, és tüzet is okozhat a felgyülemlett sok kacat. Itthon nem számít önálló betegségnek a kórtünet, mert más alapbetegségek folyományaként alakul ki (homloklebeny-sorvadás, Alzheimer-kór stb.), így azokhoz kapcsolódik, és a gyógyítása-kezelése is azokra koncentráltan történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik