Közélet

Repülőgép futóművébe kapaszkodva halt meg a fiú

Egy valószínűleg afrikai tinédzser holttestét találták meg egy C-130J Hercules típusú amerikai teherszállító repülőgép futóművénél a németországi Ramstein légibázison – közölte a Pentagon kedden.

A New York Daily News beszámolója szerint a repülő Szenegálban, Maliban, Csádban, Tunéziában és az olaszországi Sigonella bázison is landolt, ám egyelőre nem tisztázott, hogy a fiú mikor osont fel a gépre.

Nem valószínű, hogy a fiatalember Olaszországban kapaszkodott fel a futóműre, mert az itteni létesítményt szigorúan őrzik a hatóságok szerint. A többi megállónál már nagyobb esélye volt az akcióra. Mindenesetre komoly biztonsági aggályokat vet fel az eset, amelyet haladéktalanul kivizsgálnak – közölték.

A holttestre a repülés utáni karbantartáskor leltek rá Ramsteinben, majd átadták azt a német halottkémnek. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra a halál okát. A Pentagon szóvivője szerint a fiú nem szenvedett olyan betegségben, amely akadályozta volna a kommunikációban.

Potyázni a repülő kerekének a kamrájában? Inkább ne

1996 óta 105-en próbáltak a kerék befogadására kialakított kamrában repülni ilyen-olyan okok miatt (leginkább önmagukat csempésznék ki egy szörnyen szegény országból) a Federal Aviation Administration (Szövetségi Repülési Szervezet) (FAA) adatai szerint, 76%-uk belehalt. Miért is? Ezekben a kamrákban nem ugyanazok a körülmények, mint a repülő utasterében: nincs nyomáskiegyenlítés, borzasztó hideg van (tízezer méteren mínusz 60-80 fok!), ráadásul a kerékhez is oda-odacsapódik a potyautas. Amelyet helyesebb lenne szándékolatlan öngyilkosnak hívni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik