Közélet

Harc indult a kecskeméti börtönbabáért

Visszafordíthatatlan traumát okozhat a 10 hónapos kisbaba életében, ha arra a pár hónapra elszakítják édesanyjától, amíg az anya börtönbüntetése nem jár le – írja a Bors.

Petíciót írt a kecskeméti börtönben élő tíz hónapos baba ügyében a büntetés-végrehajtás országos parancsnokához és a köztársasági elnökhöz Palásti Tünde, dúla, aki lelki segítőként kisbabákkal és kismamákkal foglalkozik. Csörsz Erika és kisbabája jelenleg a kecskeméti börtönben él, és a dúla szerint visszafordíthatatlan traumát okozhat a gyereknek, ha ez idejekorán megszakad – derül ki a Bors cikkéből.

Csörsz Erikát ugyanis két és fél évre ítéltek rablásért, és kedvezménnyel is csak négy hónappal azután szabadulhat, hogy kislánya betölti az első életévét. Az anyát ekkor a lakóhelyéhez közeli börtönbe viszik, a kislány pedig a messze élő édesapához kerül, akivel nem is lehetett eddig napi kapcsolata.

„Laura számára az édesanyja az egyetlen biztos pont születése óta – nyilatkozta Palásti Tünde a Borsnak. „Azt gondolom, nem nagy kérés, hogy engedélyezzék: a baba az édesanyjával maradhasson mindaddig, amíg Erika nem szabadul. Emberi léptékkel a négy hónap semmi, de a kislánynak az egész életét alapvetően meghatározza.”

A törvény az egy éven túli együttes elhelyezést nem tiltja. A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka saját hatáskörben engedélyezheti, hogy az édesanya a szabadulásáig együtt maradhasson a kislányával. Áder János köztársasági elnöknek pedig jogában áll végrehajtási kegyelmet gyakorolni, ebben az esetben a kismama szabadulhatna korábban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik