Közélet

Drótot és csipeszt nyelettek egy rabbal a budapesti börtönben

A fogvatartott folyamatosan fenyegette és zsarolta zárkatársát.

Az ügyészség – egyebek mellett – életveszélyt okozó testi sértésért emelt vádat egy férfival szemben, aki a vádirat szerint egy  büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjaként folyamatosan fenyegette, zsarolta egyik zárkatársát a fővárosban, majd arra kényszerítette, hogy különféle éles tárgyakat nyeljen le. A támadó azóta is rács mögött van, egy másik ügyben ugyanis kiszabott jogerős büntetését tölti.

 A Fővárosi Főügyészség csütörtöki tájékoztatása szerint a vádlott 2011 novemberében került a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet egyik objektumába, ahol áldozatával közös zárkában helyezték el. A férfi már első nap fenyegetőzni kezdett, közölte, ha nem kártyázik vele, akkor megveri. A rab félt, ezért engedett felszólításnak. Összesen 65 ezer forintot vesztett játék közben.

Az erőszakos elítélt elhatározta, hogy úgy hajtja be tartozását társán, hogy a börtön boltjában vásárolt, valamint a családjától kapott élelmet és egyéb tárgyakat megszerzi tőle. Nem sokkal ezután azonban az intézmény jelezte a bántalmazott férfinak, hogy hamarosan egy másik objektumba szállítják. Ezt a vádlott mindenáron meg akarta akadályozni, ezért arra kényszerítette áldozatát, hogy az emésztőrendszerre veszélyes, éles tárgyakat nyeljen le: körömcsipeszt és kenyérbélbe csomagolt drótdarabot. 

A rab hamarosan belázasodott, gyulladás és hasi görcsök jelentkeztek nála, kórházba kellett vinni. Az ügyészség közlése szerint csak az orvosi beavatkozásnak köszönhető, hogy az idegen tárgyak lenyelésének nem lettek súlyos következményei, de akár meg is halhatott volna.

A támadó tettéért – mint erőszakos, többszörös visszaeső – akár 16 évet is kaphat. Az ügyészség letöltendő fegyházbüntetést indítványozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik