Közélet

Életveszélyes helyen bulizott volna több száz fiatal Szolnokon

Az épület szerkezetileg nem volt meggyőző, de más hiányosságok is felmerültek.

Rendezvényt hiúsítottak meg a hatóságok a napokban Szolnokon. A megyei katasztrófavédelem közlése szerint az épületet – ahová több száz fiatal bulizót vártak – állapota miatt életveszélyessé nyilvánították. A statikailag veszélyes hellyel kapcsolatban – a szerkezetet érintő biztonsági aggályokon túl – felmerült más kérdés is, nevezetesen, hogy  a tűzvédelmi szempontok érvényesültek-e.  A szakemberek megállapították, hogy a tűzoltókészülékek felülvizsgálata nem volt igazolható, az irány- és jelzőfények egy része hibás volt, a tűzvédelmi szabályzat és tűzriadóterv pedig hiányzott.

A katasztrófavédelem hangsúlyozta, utóbbiak akkor fontosak igazán, ha a nagy tömegben pánik tör ki, netán tűz keletkezik az épületben. Az alkalmazottaknak így ugyanis fogalmuk sincs, mi a teendő ilyekor.  Mindemellett hozzáfűzték, Szolnokon összességében javult a szórakozóhelyek biztonsága.

Mint ismert, a budapesti  West-Balkán Klubban 2011. január 15-én történt tragédia. A rendezvény estéjén körülbelül háromezren zsúfolódtak össze a Nyugati téren levő klubhelyiségben, ahol pánik tört ki. Az emberek vagy mozdulni sem bírtak, vagy kényszerűen sodródtak a tömeggel. Így történhetett meg, hogy három fiatal lányt odaszorítottak a lépcsőhöz, illetve amikor elestek, rájuk léptek, rájuk zuhantak, így mindhárman megfulladtak. Rajtuk kívül tucatnyi fiatal szenvedett zúzódásos, könnyebb sérüléseket.

Az ügyben tavaly áprilisban született meg a másodfokú döntés, összesen négy embert ítéltek el. A négy vádlott közül ketten egy év nyolc hónapot, ketten egy év négy hónapot kaptak jogerősen. Ketten felülvizsgálati indítványt nyújtottak be a Kúriához, hiába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik