Közélet

Fegyvert fogtak a kislányra az álrendőr rablók

Fegyházbüntetésre ítélte első fokon a Budapest Környéki Törvényszék hétfőn egy tizennégy emberből álló bűnözői csapat tagjait, akik magukat rendőrnek kiadva fegyverrel raboltak ki jó anyagi körülmények között élő embereket - tájékoztatta a törvényszék szóvivője az MTI-t.

Koszta János elmondta, a jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás, valamint közokirat-hamisítás, közokirattal való visszaélés, a személyi szabadság megsértése, lopás és más bűncselekmények miatt perbe fogott, harminc év körüli vádlottak közül ötre életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyész.

Több tízmilliót zsákmányoltak pár hónap alatt

A bíróság 5 és 19 év közötti fegyházbüntetést szabott ki az egymással rokoni, baráti kapcsolatban lévő tizenegy férfira és egy nőre, egy társuk egy év fogházbüntetés kapott, míg egy másik vádlott ügyét elkülönítve tárgyalja majd a törvényszék. A vádlottak három éve határozták el, hogy “rendőri jelleg” színlelésével, házkutatásnak álcázva bűncselekményeket követnek el tehetős emberek ellen. 2011. októberi elfogásukig több tízmillió forintot zsákmányoltak.

A vádirat szerint a bűnöző csapat tagjai váltakozó létszámmal, általában “kommandós ruhában” jelentek meg a kiszemelt budapesti és vidéki otthonoknál, szinte mindig volt náluk hamis rendőrigazolvány és házkutatási parancs, de fegyvereket, bilincseket is vittek magukkal. Bevett módszerük volt, hogy “rendőrség!” felkiáltással törtek be a sértettekhez, akiket megfélemlítettek, nemegyszer a földre parancsoltak, illetve megbilincseltek. Volt, hogy fegyvert is szorítottak a fejükhöz.

Az első támadást 2011 augusztusában egy fővárosi illatszerárus ellen hajtották végre riasztópisztollyal, a lakásból arany ékszereket, készpénzt és mobiltelefont vittek el. Még ugyanebben a hónapban egy kölcsönkért autóval – a rendszámtábláját menet közben lopottra cserélve – Szigetszentmiklóson rontottak be egy házba, fekete csuklyával a fejükön. Arra hivatkozva, hogy kokaint és heroint keresnek, “házkutatást” tartottak, majd több mint ötmillió forintnyi zsákmánnyal távoztak.

Gyerekre is fogtak fegyvert

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsencsre – ahol a banda egyik tagjának rokonai élnek – két, egymással szemben lévő házba is behatoltak, szintén házkutatást színlelve. Az egyik lakásban a zajra felriadó 13 éves kislányra is fegyvert fogtak, tízéves öccsét pedig viperával fenyegették (a harmadik, ötéves gyermek átaludta a támadást). A szemben lévő házban lakóktól is pénzt és ékszereket kényszerítettek ki, majd a házaspárt egy Piricse és Nyírbátor közötti szeméttelepre vitték, mondván: hamarosan értük jönnek a “rendőr kollégák”.

2011 szeptemberében egy budapesti asszony lakásán azzal az ürüggyel jelentek meg, hogy külföldön élő unokaöccsét kábítószerrel és hamis pénzzel kapták rajta egy olasz reptéren, s az olasz hatóságok megbízásából kell házkutatást tartaniuk, de csak egy marék bizsut és tízezer forintot találtak.

Egy másik szeptemberi támadásban fegyvert fogtak egy gyáli párra, a férfi sértettet ellenállása miatt viperával lábon és vesetájékon ütötték. Magukkal vitték a lakásban talált széfet, és a férfit is, aki nem mondta meg a nyitó számkombinációt. A bántalmazott, vérző fejű férfit egy földúton kilökték az autóból. A széfet Budapesten kinyitották, és a benne lévő 36 millió forintot elosztották.

2011 októberében a banda néhány tagja másodszor is megkísérelt volna egy tervezett budapesti rablást, de a két autóval közlekedő vádlottakat a rendőrök üldözőbe vették, majd elfogták.  A hétfőn kiszabott ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik hatályon kívül helyezésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik