Közélet

Feketén szállásolták el a külföldieket

Több százezer forint bírságot kaptak az illegális hostelek működtetői Nyíregyházán.

A szabolcs-szatmári-beregi megyeszékhely polgármesteri hivatalának aljegyzőjének tájékoztatása szerint a város önkormányzati hivatala, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, a helyi rendőrkapitánysággal, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal közösen tartott ellenőrzést szerdán a Tokaji úti iparcikkpiac környékén, ahol köztudottan sok a külföldi árus, illetve vásárló. Három szálláshelyet és építésügyi szempontok alapján egy ingatlant ellenőriztek. 

A szálláshelyeken 54 külföldi állampolgárt találtak. A két illegálisan működő szálláshelyet azonnal bezártak, és a harmadiknál is számos jogszabálysértést tártak fel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal engedély nélküli gazdasági tevékenység, valamint számlaadási kötelezettség elmulasztása miatt vonja majd felelősségre az érintetteket, akik több százezer forint bírság kiszabására számíthatnak.

A Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal ugyancsak megbünteti az illegális szállásadókat, hiszen az engedély nélküli működésen kívül elmulasztották a helyi adóbevallást, illetve az adófizetési kötelezettséget is, sőt építésügyi szabályokat sértettek, valamint rendkívül rossz műszaki állapotú épületeket találtak az ingatlanokon.

Az önkormányzati hivatal aljegyzője hangsúlyozta: a jövőben rendszeresek lesznek az ellenőrzések Nyíregyházán, hogy az illegális szálláshelyeket felszámolják, s visszaszorítsák a “fekete- és a szürkegazdaságot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik