Közélet

Kínában már megint felgyújtottak egy buszt

Sokat veszített szerencsejátékon egy fiatal kínai férfi és ezért felgyújtott egy utasokkal teli buszt. Ketten meghaltak, 32-en különböző fokú égési sérüléseket szenvedtek.

A dél-kínai Kantonban történt esetet nagyban súlyosbította, hogy a tűztől felrobbant a busz üzemanyagtartálya. A rendőrség azonosította már el is fogta az elkövetőt: a 25 éves Ou családnevű férfit, aki bevallotta tettét. A sérülteket a város három kórházában látják el, nyolcan állnak intenzív kezelés alatt. A helyszíni beszámolók szerint egy 28 éves várandós asszony testének a 40 százaléka megégett és lába is eltört. A legsúlyosabb állapotban egy 16 éves fiú van.

A legutóbb a hónap elején jelentettek hasonló esetet Kínában, amikor szintén gyújtogatás miatt lángba borult egy helyi járatú, turistákkal teli autóbusz a kelet-kínai Hangcsouban. Több mint harminc embert, köztük három kiskorút szállítottak kórházba. A tettes egy 34 éves Kanszu tartományi férfi a többi sérülttel együtt súlyos állapotban került kórházba. Ismerőseinek magányosságról és kilátástalanságról beszélt, tettének indítékát egyelőre nem közölték.

Júniusban Szecsuan tartományban egy 51 éves férfi gyújtott fel egy menetrend szerint közlekedő buszt. Hetvenhét embert szállítottak kórházba, a helyszínen csak a tettes vesztette életét. Kínában időről időre előfordulnak hasonló, olykor robbantásos vagy késeléses bűncselekmények, amelyek elkövetőiről többnyire az derül ki utólag, hogy hosszan tartó vitás ügyük volt a hatóságokkal, vagy családi konfliktus miatt döntöttek a “bosszúnak” e formájáról. A hivatalos közlés szerint általában “a társadalommal szembeni dühüket” fejezik ki ily módon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik