Közélet

Felgyújtott egy teli buszt

Szándékos gyújtogatás miatt borult lángba egy helyi járatú autóbusz a kelet-kínai Hangcsouban. Harminc embert, köztük három kiskorút, szállítottak kórházba, 15-en válságos állapotban vannak.

Az eset szombat délután történt egy útkereszteződésben Csöcsiang tartomány székhelyének központjában. A buszon elhelyezett videokamera felvételeinek elemzése után megállapították, hogy egy férfi közel a jármű utolsó ajtajához a hátizsákjából locsolta ki a gyúlékony folyadékot, majd öngyújtóval lángra lobbantotta. A tűz gyorsan terjedt a 80 utassal, köztük nagyrészt turistákkal teli buszon.

Az eddigi nyomozás megállapította, hogy a gyanúsított tettének elkövetése előtt egy órával szállt fel a buszra, s a gyújtogatáshoz lakkhígítót használt. A többi sérülttel együtt kórházban van, állapota súlyos, személyazonosságának megállapítása folyamatban van. A rendőrség egyelőre nem talált arra utaló jelet, hogy terrorcselekmény történt volna.

Kínában időről-időre előfordulnak hasonló, olykor robbantásos vagy késeléses bűncselekmények, amelyek elkövetőiről többnyire az derül ki utólag, hogy hosszan tartó vitás ügyük volt a hatóságokkal, vagy családi konfliktus miatt döntöttek a “bosszúnak” e formájáról. A hivatalos közlés szerint “a társadalommal szembeni dühüket” fejezik ki ily módon.

Júniusban Szecsuan tartományban egy 51 éves férfi gyújtott fel egy menetrend szerint közlekedő buszt. Hetvenhét embert szállítottak kórházba, a helyszínen csak a tettes vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik