Közélet

NAV: egyre több drogfogás

Lengyelországból pszichoaktív anyag, Hollandiából gomba, a déli határvidékről pedig rendszerint marihuána érkezik.

Tavalyhoz képest idén több esetben és nagyobb mennyiségben találtak kábítószert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei – közölte a szervezet vasárnap Facebook-oldalán. Az idei első félévben összesen 89 esetben találtak a NAV emberei kábítószergyanús anyagot, amelyből 60 esetben kábítószer birtoklása, 26 esetben új pszichoaktív anyaggal való visszaélés, három esetben pedig kábítószer készítésének elősegítése miatt tettek feljelentést.

A 89 felderítésben a vámosok összesen több mint két és fél mázsa drogot és 171 drognak minősülő egyéb anyagot – például tablettát, kapszulát, növényi származékot – találtak. Ez az előző évhez viszonyítva esetszámban és mennyiségben is növekedést mutat. A felderítések többsége a postaforgalomban, valamint a szerb határszakaszon történt. Előbbi 56 esetet, utóbbi 15-öt jelent.

Míg postaforgalomban a Lengyelországból érkező tisztítószerként csomagolt új pszichoaktív anyagnak minősülő úgynevezett Gamma-Butyrolactone(GBL) és a Hollandiából érkező pszilocibin gomba, illetve gombaspórával beoltott táptalaj volt a sláger, addig a déli határvidéken továbbra is a Szerbiából érkező marihuána és heroin.  Összességében a felderített drog 47 százaléka kannabisz származék, 17,6 százaléka heroin, míg 6,4 százalékaa morfinszármazék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik