Közélet

Életveszélybe sodorta újszülöttjét a vegán anya

Elvette az állam az újszülöttjét attól a nőtől, aki nem volt hajlandó állati eredetű tápszert adni a kicsinek.

Letartóztatta rendőrség azt a floridai anyát, aki nem volt hajlandó újszülött gyermekének, nem-vegán tápszert, vagy gyógyszereket adni – számolt be az esetről egy helyi hírcsatorna. (A vegánok, a vegetáriánusokkal szemben nem csak a hús, hanem minden állati eredetű élelmiszer, például tojás vagy tejtermékek fogyasztásától is tartózkodnak.)

A 23 éves Sarah Anne Markhamet egy gyermekorvos jelentette fel. A doktor a rendőröknek elmondta, hogy a 16 napos gyermek kiszáradt, és lefogyott, mert az anyja nem hajlandó azzal a tápszerrel etetni, amit ő írt fel neki. Mivel a felírt készítmény állati eredetű összetevőket is tartalmazott, az anya inkább egy természetes szójakészítménnyel táplálta a kicsit.

A gyermekorvos bejelentése nyomán a rendőrség kiment a nő címére, de ő nem volt hajlandó nekik ajtót nyitni, ezért lakatost hívtak. Miután behatoltak a házba, Markhamet azt mondta a rendőröknek, hogy nem volt tisztában vele, hogy kötelessége reagálni a hatósági jelenlétre. Gyermekével kapcsolatban pedig azt mondta, szerette volna egy másik orvos véleményét is kikérni, mert biztos benne, hogy a pici nem száradt ki, hiszen az anyagcseréje rendben működik. Azt mondta, hogy kapcsolatba lépett egy természetgyógyásszal, aki, ha szükség lett volna rá, egy vallási alapú, vegán gyógymóddal kezeli a babát.

A nő azonban nem tudta bizonyítani, hogy valóban beszélt egy másik orvossal, és amikor a rendőrök megkérdezték, hogy jóváhagyta-e szakember a szójakészítményes etetést, Markham azt válaszolta: nem érezte szükségét, hiszen egy teljesen természetes anyag biztosan veszélytelen.

A rendőrök nem elégedtek meg a válasszal, így letartóztatták, és előzetes letartóztatásba helyezték a nőt, a gyermeket pedig állami felügyelet alá helyezték, és kórházba szállították. Markhamet később óvadék ellenében szabadlába helyezték, de gyermekét nem láthatja a bírósági tárgyalásáig. Gyermek fizikai sérülést nem okozó elhanyagolásával vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik