Közélet

Holttestekből lopott üvegszemekből készült ékszereket viselt Jimmy Savile

Egyre hátborzongatóbb titkok kerülnek napvilágra az egykori brit sztárműsorvezető magánéletéről.

Életében népszerű, egész Angliában közkedvelt figura volt Jimmy Savile dj, és televíziós műsorvezető. Egyedi stílusa, és humora miatt szerette, lelkiismeretessége miatt pedig tisztelte a közönség. Élete során nem kevesebb, mint 40 millió fontot gyűjtött össze különböző célokra. Két évvel ezelőtt bekövetkezett halála után azonban egy teljesen más Jimmy Savile-t ismert meg a világ: a pedofil, nekrofil, perverz, és erőszakos szexuális ragadozót.

Egyre hátborzongatóbb részletek kerülnek napvilágra a tévés múltjából, a brit lapok ma például arról írnak, hogy egy tanúvallomás szerint, Jimmy Savile a leedsi kórházban, az elhunyt betegekből eltávolított üvegszemekből készült ékszereket viselt, s ez még csak a jéghegy csúcsa.

Az már Savile fénykorában köztudott volt, hogy a férfinek van egyfajta bizarr vonzódása a halálhoz, az elhunytakhoz. Hosszú időn át dolgozott például önkéntes kisegítőként a kórház hullaházában, legjobb barátja pedig a főkórboncnok volt. Az akkori dolgozók most egybehangzóan azt vallják, hogy a férfi többször beszélt arról, hogy szexuális játékokat játszik a holttestekkel.

Az ügyben folyó vizsgálat szerint legalább 28 szexuális bűncselekmény, köztük legalább három nemi erőszak köthető Savilehez, melyeket a kórházban követett el. Nem volt válogatós: mindkét nemből voltak áldozatai, 5 és 75 éves kor között, betegek, és a személyzet tagjai egyaránt.

Savile ráadásul egy másik kórházat is látogatott éjjelente titokban: a Broadmoor pszichiátriai klinikán, az eddigi adatok alapján öt pácienst molesztált, kettőt közülük rendszeresen. A szigorúan zárt intézményben, melyhez Savilenek kulcsai voltak, sokáig elnézték, ha a személyzet szexuális kapcsolatot létesít az ápoltakkal, sőt, a nyolcvanas évekig a női betegeknek az ápolók kellett levetkőzniük, és fürödniük.

Jimmy Savile hátborzongató magánéletének első részletei 2012-ben, egy évvel a halála után kerültek napvilágra. Az ITV csatorna dokumentumfilmje levetítése után a Scotland Yard, pedofil bűncselekmények miatt indított nyomozást. Egy 2013-as jelentés szerint a rendőrség felhívására összesen 450 feltételezett áldozat tett vallomást az egykori sztár ellen 1955 és 2009 között elkövetett szexuális bűncselekmények, köztük 34 nemi erőszak miatt. Az áldozatok mindkét nemből jelentkeztek, háromnegyedük 18 évnél fiatalabb, 28 tíz évnél fiatalabb, 63, pedig 13 és 16 év között volt a bűncselekmények elkövetésekor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik