Közélet

Így válik füstté ötmilliárd forint

Egy drónra erősített kamera filmezte le, ahogy a tűz martalékává válik egy szárazdokkban álló luxusjacht.

A Polar Bear, azaz Jegesmedve névre keresztelt jacht a kaliforniai San Diego kikötőjében gyulladt ki, miközben javításokat végeztek rajta. A helyi sajtóban megjelent hírek szerint a 24 millió dollárt, azaz nagyjából 5,3 milliárd forintot érő luxushajó feltehetően egy óvatlan hegesztőmunkás hibájából kapott lángra, bár a tűz keletkezésének pontos okát még nem állapították meg.

A lángoló luxushajóról egy helyi hajóskapitány készített közeli légi felvételt, egy drónra erősített kis kamerával.

A dokkból nagyjából száz embert kellett evakuálni. Egy munkás a 10news-nek elmondta: még száz méter távolságból is lehetett érezni a forróságot. Egy könnyebb füstmérgezéstől eltekintve senki sem sérült meg.

Az NBC San Diego beszámolója szerint a tűz eloltását szinte lehetetlenné tette, hogy a hajóban rengeteg üzemanyag volt, a tűzoltók pedig hiába locsolták minden irányból a járművet, a víz nem jutott yacht belsejébe – a hajótest ugyanis úgy lett kialakítva, hogy ne tudjon víz jutni a belsejébe. Végül rendőröknek kellett lyukat lőniük a hajó ablakaiba, hogy bejusson a víz.

A hajó tulajdonosa, egy mérnök-üzletmeber az televíziónak elmondta: a hajó felépítése öt évbe került, és mindössze három éve volt vizen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik