Közélet

Hunvaldék a Kúriára kerültek

Kedden kezdődik a volt erzsébetvárosi polgármester és társai milliárdos nagyságrendű korrupciós ügyének harmadfokú eljárása a Kúrián, amelyben a döntés július elején várható.

A vádlottak a több mint fél évtizede tartó eljárásban javarészt tagadták bűnösségüket. Az ügyészséggel kapcsolatban a védelem politikai elvárások miatt indult koncepciós eljárásról beszélt, de érveltek azzal is, hogy ami történt, legfeljebb erkölcsileg kifogásolható, a vádlottak csak azt tették, ami az önkormányzati szférában országszerte szokásos, ugyanígy járnak el a másik politikai oldalhoz tartozók is.

Ingatlanpanamától a jogosulatlan mobilhasználatig

A nyomozás még a Gyurcsány-kormány időszakában kezdődött, 2008 őszén tartóztatták le Gál György volt szabad demokrata erzsébetvárosi önkormányzati politikust, 2009 februárjában pedig Hunvald Györgyöt.

A vádirat három nagyobb ügycsoportban rögzíti az erzsébetvárosi önkormányzatnál Hunvald hivatali idejében, 2003 és 2009 között történt bűncselekményeket. Van köztük sok százmilliós ingatlanpanama, fiktív tanácsadói szerződések alapján több tízmilliós kárt okozó visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos hivatali mobiltelefon-használat vagy önkormányzati bérlakás-kiutalás.

A Fővárosi Törvényszék 2012 februárjában első fokon Gált nyolc és fél év, Hunvaldot másfél év szabadságvesztésre ítélte. Addigra már mindketten több évet töltöttek előzetes letartóztatásban. Több vádlott felfüggesztett szabadságvesztést kapott, köztük Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő hivatali visszaélés miatt fél év, két évre felfüggesztettet.

Vagyonelkobzás is volt

A törvényszék Gált a kenőpénz összegének megfelelően 366 millió forintos vagyonelkobzásra és az önkormányzat sok százmilliós polgári jogi igényéből több mint 230 millió megfizetésére, Hunvaldot pedig mintegy 21 millió forint megfizetésére kötelezte.

A fellebbezések folytán a Szegedi Ítélőtáblára került ügyben másodfokon nem változtattak Hunvald és Gál büntetésén, ám a bűnösség tekintetében több részcselekménynél az első foktól eltérő álláspontra helyezkedtek, így a másodfokú döntés fellebbezések miatt nem emelkedhetett jogerőre, hat vádlott ügyében harmadfokon a Kúrián folytatódik ma a per. Döntés július elején várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.