Közélet

Külföldön vásárolnak petesejtet a magyarok

A béranyaság tiltott Magyarországon. Semmilyen körülmények között nem hordhatja ki senki másnak a gyermekét.

Több embert petesejt-kereskedelemmel gyanúsítanak egy temesvári klinika gyakorlata miatt, ahol 90 ezer forintnak megfelelő összeget fizettek egy petesejtért, és havi 60-90 ezret béranyaságért – számolt be a Bors. Romániában az utóbbi legális, de a petesejt-kereskedelmet többéves börtönnel büntetik. A klinikára magyarok is jártak.

A béranyaság Magyarországon tiltott. Semmilyen körülmények között nem hordhatja ki senki másnak a gyermekét. A petesejt-adományozás megengedett, viszont csak szigorúan szabályozott keretek között – mondta a lapnak dr. Petrássy Miklós ügyvéd és belgyógyász szakorvos. Ha valaki petesejtet adományoz, lemond arról a jogáról, hogy igényt tartson a születendő gyermekre.

Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Norvégia, Olaszország, Svédország és Belgium – hasonlóan Magyarországhoz – tiltja a béranyaság minden formáját. Nagy-Britanniában, Dániában és Hollandiában azonban Kanadához hasonlóan lehet bér­anyát igénybe venni, ha nem pénzért, hanem szeretetből vállalkozik a dologra. Törökországban, Szerbiában, Szaúd-Ará­biában, Japánban, Pakisztánban és Kínában is tilos a bér­anyaság. Sok helyen pedig nem is foglalkoztak ezzel a kérdéssel. Aki így szeretne gyermeket, az Oroszországban, Ukrajnában, Romániában, az USA néhány államában, Dél-Afrikában és In­diában kereskedhet. Kanadában pedig egy konzervatív képviselő, Dean Del Mastro éppen hétfőn nyújtja be azt a törvénytervezetet, amely megengedi a béranyaságot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik