Közélet

136 milliós kár keletkezett BKV-s balesetekben

A BKV-járművek által elszenvedett vagy általuk okozott balesetekben keletkezett kár 2013-ban mintegy 136 millió forintot tett ki, ennek több mint kétharmadát "idegen" felek okozták - számol be róla csütörtöki cikkében a Népszava.

A vállalat által okozott károkat a felelősségbiztosítások térítik meg, a BKV tavaly 813 millió forintot fordított biztosítási díjakra. Ha a cég saját vagyonában okoz kárt, a biztosító nem fizet – tudta meg a lap a BKV-tól.

Saját hibás anyagi kár esetén a munkavállalók anyagi kártérítésének mértékét a Munka törvénykönyve és a kollektív szerződés szabályozza. A kollektív szerződés akár négyhavi bérnek megfelelő kártérítési kötelezettséget is megállapíthat.

Saját hibás személyi sérüléssel járó eseményeknél a súlyosságot figyelembe véve a munkavégzés alóli felmentés vagy elbocsátás is része a felelősségre vonásnak. Egyes esetekben ez nem munkáltatói mérlegelés kérdése, hanem hatósági intézkedések következménye, mint például a vezetői engedély bevonása.

A BKV-nál több lépcsőből álló, egymásra épülő baleset-megelőzési rendszer működik. A kritikus pontokra, gyakori baleseti okokra a különböző típusú képzéseken hívják fel a munkavállalók figyelmét. A bekövetkezett balesetek egy részét oktatási anyagként feldolgozzák, ezzel is segítve munkavállalóik jövőbeni balesetmentes közlekedését – ismerteti az újság.

Ajánlott videó