Közélet

Haldoklókra íratták cégeiket a csalók

Huszonöt helyszín, csaknem száz NAV-os, lefoglalt könyvelés, pénz és telefonok - jelneleg öt embert gyanúsítanak.

Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozások vezetőit vette őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Komárom-Esztergom megyei akciója során. A HavariaPress azt írja, a szervezet irányítói próbáltak kibújni a felelősségre vonás alól: két céget átírattak végstádiumban lévő rákbetegekre, akik a “cégszerzés” után rövidesen meghaltak.

A gyanúsítottak 2012-től irányítitották és működtették cégeiket úgy, hogy a bevételeket a fővállalkozást irányító személyhez köthető alvállalkozások fiktív számláival ellensúlyozták. Ezzel a módszerrel – a NAV számítása szerint – a vállalkozások 244 millió forint adót csaltak el. A beszámlázó cégek közül volt olyan, amelynek még munkavállalói sem voltak.

A bűnözői csoportra egyszerre 25 helyszínen, 96 pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr járőr csapott le. Lefoglalták a cégek könyvelési anyagait és telefonjait, valamint a számlázásokra használt számítástechnikai eszközöket. Az akciók alatt a komáromi és oroszlányi irányítótól csaknem 16 millió forint készpénzt foglaltak le. Az okozott kár megtérülésére eddig közel 131 millió forint értékű vagyont biztosítottak: bankszámlákat, ingatlanokat zároltak. Jelenleg öt embert gyanúsítanak, ketten közülük, a két főszervező házi őrizetben van. Bár az elsőfokú bíróság házi őrizetről határozott, a másodfokú döntés nyomán előzetes letartóztatásba kerültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik