Közélet

Angliában hagyta kisgyerekét a magyar anya

A nő 2012 érkezett a szigetországba, és egyelőre nem világos, miért tért vissza kisfia nélkül.

Bírói döntés alapján hazatérhet Magyarországra egy kisgyermek, akit édesanyja egyelőre nem teljesen tisztázott körülmények közepette Angliában hagyott.

A Leicester Mercury című angliai hírportál szerdai beszámolója szerint a most egyéves kisfiú Angliában született, édesanyja és édesapja is magyar. A mama a kisgyermek születése után nem sokkal visszatért Magyarországra, fiát a portál szerint azoknak a gondjaira bízva, akikkel Leicester városában együtt lakott.

A városi tanács szociális osztálya gondozószülőknél helyezte el a kisfiút, és az eredeti terv az volt, hogy Angliában örökbe adják. A londoni felsőbíróság döntése értelmében azonban a kisfiút haza kell juttatni Magyarországra. Az eljáró bíró az indoklásban kiemelte azt a véleményét, hogy Magyarországon megfelelőbb jogi fórumok állnak rendelkezésre a gyermek sorsának eldöntésére.

Az édesanya 2012-ben érkezett Angliába, és az édesapa is Angliában tartózkodott egy ideig.

Nem volt más választása?

A hírportál szerint az nem derült ki teljes részletességében, hogy a gyermek anyjának miért kellett távoznia a kisfiú megszületése után, de a bírósági eljárás során elhangzott, hogy “fenyegetések hatására” elmenekült, és “nem volt más választása”, mint az, hogy gyermekét Angliában hagyva utazzon el.

A kisfiú akkor került a brit szociális ellátó szolgálat gondozásába, amikor egy védőnő kiment a bejelentett lakcímre, és kiderült, hogy a gyermek anyja elutazott az országból. Ezután a tanács szociális osztályának két munkatársa Magyarországra utazott, hogy felmérje a szülők hazai környezetét. Találkoztak is a kisfiú apjával és anyjával, és a környezettanulmány elvégzése után először az a döntés született, hogy a gyermeket Nagy-Britanniában adják örökbe. Mind Leicester város tanácsa, mind a bíróság által kirendelt gyám ellenezte, hogy a gyereket hazaküldjék Magyarországra.

Az édesanya jogi képviselői azonban azzal érveltek, hogy az ügyet magyar bíróságok döntési jogkörébe kell utalni, annál is inkább, mivel az édesanya életkörülményei időközben “jelentősen megváltoztak”. A jogi érvek között szerepelt az is, hogy a szülők és családtagjaik Magyarországon élnek, nem beszélnek angolul, és a magyar hatóságok így jobban el tudják bírálni, hogy az édesanya alkalmas-e a szülő szerepre.

Az angol bíróság végül ezt az érvelést fogadta el. Az eljáró bíró a végzést kihirdetve közölte: a magyar hatóságok már megszervezték a hazatérő gyermek elhelyezését nevelőszülőknél arra az időre, amíg sorsáról meg nem születik a végleges döntés.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.