Közélet

Agyonverte kislányát házifeladat-másolásért

A 11 éves gyereket a kínai férfi letérdeltette, hátrakötötte kezét és ütötte-verte őt.

A kislány vétke az volt, hogy ahelyett, hogy maga oldotta volna meg házi feladatát, lemásolta egy osztálytársa munkáját. A brutális bántalmazás közben a gyermek légzése leállt, ekkor az apa kórházba vitte, de már nem tudták megmenteni az életét, kedden délután belehalt sérüléseibe.

A gyerekek testi fenyítése általános Kínában, különösen vidéken. A szülők nagy reményeket fűznek gyerekeik tanulmányi előmeneteléhez.

Elborult agyú kínaiak

Egyre-másra jönnek a hírek elborult elméjű kínaiak tettéről, és arról is szólt már a fáma, a nagy társadalmi változások, értékválságok, illetve a brutális mennyiségű munka milyen lelki megterhelést, milyen stresszt jelent nekik. Az állam, ahogy sok más területen is, nem tud lépést tartani a kínai gazdaság fejlődéséből fakadó új feladatokkal és gondokkal. A százezer főre jutó kínai pszichiáterek száma csak tizede a nyugati világban megszokott mennyiségnek, és az öngyilkosok száma is magas – százezer főre 20-23 eset jut, általában mérgezéses esetek (ezzel hatodikak a világranglistán).

Az egészségügyi rendszer fejlődik, de nagyon mélyről kellett kezdeniük – csak két éve szűnt meg a kényszergyógykezelés lehetősége törvényileg, és immáron egy beteg kérhet második szakvéleményt, ha az első nem felel meg neki. Ugyanakkor számos visszaélésre és gazdasági elmaradottságból származó esetre derül fény a mentális gyógyítás területén is. Becslések szerint 100 millió ember szenved mentális betegségekben az országban, ebből 16 millió komoly eset. Úgyhogy sajnos továbbra is sok ilyen, elborult elme által okozott hírt olvashatunk vélhetően a jövőben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik