Közélet

Villanyoszlop egy frissen épített út közepén

A kínai központi tervezés újabb csodával lepett meg minket.

Az szokták mondani, a diktatórikus rendszerek nagy előnye, hogy a központi akaratnak köszönhetően rendkívül hatékonyak tudnak lenni. Ha ez igaz, Kína nem éppen a legjobb reklámarca ennek az elképzelésnek, tekintve a sok nagyon csúnya várostervezési hibát, amellyel az utóbbi években meg-megjelentek a nemzetközi sajtóban.

A legújabb példa egy nemrég elkészített út Henan tartományban, amelyet úgy készítettek el, hogy a közepén egy magasfeszültségű távvezeték egyik hatalmas oszlopa áll. A hibát a That’s magazin cikke szerint az út nyomvonalának kijelölése közben vétették a tervezők, akiknek nem tűnt fel, hogy pont keresztül halad az oszlopon, ami már 2007 óta ott áll.

Az nem tudni, hogy miután nyilvánvalóvá vált a hiba, miért döntöttek úgy, hogy mégis elkészítik az utat, ami a felvételek tanúsága szerint át is adtak, hiszen közlekednek rajta. A kínai sajtó szerint az ügyben érintett útépítő és az elektromos vállalat tárgyalásokat folytat a helyzet megoldásáról.

Nem ez volt az első eset, hogy a kínai várostervezés valamelyik kudarca nagy nemzetközi nyilvánosságot kapott.

Két éve egy frissen megépített út közepén maradt házzal sikerült a világsajtóba bekerülnie a kínai várostervezésnek. A négyemeletes házat csak azután bontották le, hogy a ház tulajdonosának és a városnak sikerült megegyeznie az épület kisajátításáért a tulajnak fizetett kompenzációról. De addig is szépen körbekenték aszfalttal.

A ház tulajdonosa mutat a “körbeutazott” épületre
Fotó:Europress/STR

Tavaly októberben pedig Hszian város építészei pironkodhattak, ahol egy tervezési hiba miatt egy négysávos útba lógott be egy pár hónappal korábban felhúzott többemeletes társasház – pedig az út és az épület egy közös városrendezési project részeként készült el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik