Közélet

Kommentháború miatt késelték halálra a püspökladányi kamaszt

A gyilkos 8 és fél évet kapott, miután hétszer megszúrta áldozatát. A bíró szerint a fiúk kakaskodása fajult idáig.

Emberölés miatt 8 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a fiút, aki az ismert közösségi oldalon kirobbant konfliktus után, 2012 októberében halálra szúrta 17 éves ellenfelét Püspökladányban, az utcán. A bíróság a késelőt 8 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta, valamint 526 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésérekötelezte – tájékoztatott a Debreceni Törvényszék.

„Szívre megyek, 10 év kit érdekel..”

A két tizenéves ismerte egymást, de – mint most kiderült – kettejük viszonya a közösségi oldalon folytatott levelezés közben mérgesedett el, egy lány miatt kaptak hajba. Vele egyik fiúnak sem volt közeli kapcsolata, bár a vádlott állította, hogy volt közük egymáshoz és szerelmesek voltak. Kiszemeltjük 2012. október 30-án új képet tett fel magáról az adatlapjára, amelyhez a halálra késelt fiú megjegyzésként azt írta: „nyam-nyam”. A másik fiú számon kérte a lányon, miért engedi meg, hogy „ilyen kutyák” kommenteljenek a képe alá, sőt ő is megjegyzést fűzött a fotóhoz: „Mit képzeltek csöves kutyák, ő az enyém lesz?”

Az üzenetváltásba bekapcsolódott az áldozat is, közölte a lánnyal, hogy megveri a vádlottat, amennyiben nem hagyja abba az üzengetést. A lány próbálta csitítani a fiúkat, sikertelenül. A támadó másoknak azt írta: „kicsontozza” ellenfelét, elvágja a torkát, ha nem hagyja békén a barátnőjét. A közösségi oldalra még ilyen üzenetváltás is felkerült: „nem lesz időd elővenni a kést”, mire a válasz: „szívre megyek, 10 év kit érdekel..” A közösségi oldalon egészen hajnalig, egyre több durva hangvételű, erőszakra utaló, verekedésre buzdító üzenetet küldtek egymásnak, végül megbeszélték, hogy nézeteltérésüket erőszakkal intézik el, megbeszélt időben és helyen.

Hét szúrás

Az áldozat a találkozó előtt megjelent gyilkosa házánál, aki „válaszul” egy pillangókést vett magához és ahogyan volt, cipő nélkül az utcára rohant. Dulakodás közben hét almalommal szúrta meg a nála egy évvel fiatalabb fiút, aztán elmenekült. Három mellkasi sérülése ellenére még 210 métert rohant, a vádlottal a nyomában, majd összeesett. Szemtanúk azonnal mentőt hívtak, illetve többen is próbáltak segíteni rajta, de hiába. A szakértő szerint miután a földre került, azonnal meghalt.

A szurkáló hazament, a kést feldobta a padlásra, vonattal Szolnokra utazott, majd amikor értesült a fiú haláláról, jelentkezett a rendőrségen.

Elfajult kakaskodás

A tanácselnök az ítélet indoklásában elmondta: az ügyész emberölésről, a védő halált okozó testi sértésről beszélt, és a bíróság az eljárás alatt beszerzett bizonyítékok alapján egyértelműen az ügyész álláspontját osztja. A vádlottnak ugyan ölési szándéka nem volt, de tisztában kellett lennie azzal, hogy a 7 centiméter pengehosszúságú pillangókés és a szúrások iránya az áldozat halálát okozhatja. Az indoklásban szerint a két fiatal kakaskodása fajult idáig. Virágh Pál hozzátette azt is, az igazságügyi elmeorvosi és pszichológus szakértő is úgy nyilatkozott, hogy a vádlott személyisége genetikai vagy nevelési okok miatt a személyiségzavar irányába fejlődik. Nem tudja elfogadni a szabályokat és a szakértők szerint nem idegenek tőle az erőszakos cselekmények.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész szigorításért, a vádlott és védője elsősorban a minősítés módosításáért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. A fiú előzetesben marad, ezt mindkét fél tudomásul vette.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.