Közélet

Embertelen a tényleges életfogytiglan

Sérti az emberi jogok egyezményét a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés magyar szabályozása, döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden az emberölésért és rablásért elítélt Magyar László ügyében.

A strasbourgi ítélet szerint minden fogvatartottnak joga van ahhoz, hogy előre meghatározott időközönként, megismerhető szempontok szerint megvizsgálják, indokolt-e még a fogva tartásuk. A magyar szabályozás azonban ezt semmilyen formában nem teszi lehetővé, nem biztosít elvi lehetőséget sem a szabadulásra. Strasbourg szerint ez az embertelen, megalázó büntetés tilalmába ütközik, vagyis sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét – számol be az MTI.

A Magyar Helsinki Bizottság 2009-ben fordult beadvánnyal az Alkotmánybírósághoz, a tész kiszabását lehetővé tevő rendelkezések megsemmisítését kérve. Mivel az ügyben az Alkotmánybíróság 2012. január 1-jéig nem határozott, az eljárás megszűnt.

Ez után kapcsolódott be a strasbourgi ügybe a Magyar Helsinki Bizottság Magyar László oldalán.

A mostani döntésnek azonban nem csupán az emberölésért és rablásért elítélt férfi ügyére lehet hatása, mert áprilisban a Szegedi Ítélőtábla is felfüggesztett egy büntetőeljárást és az Alkotmánybírósághoz fordult azzal, hogy a testület állapítsa meg: a tényleges életfogytiglan sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A büntetés-végrehajtás adatai szerint tavaly évvégén 46 fő tész-es elítéltet tartottak fogva Magyarországon, közülük 29 főt ítéltek el jogerősen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik