Közélet

Magyarellenes felirat a fehéregyházi Petőfi-emlékművön

A talapzatra a Trianon szót festették, a szöveget a dombormű alá írták a rongálók.

Ismeretlenek magyarellenes feliratokat festettek a fehéregyházi (Albesti) Ispán-kútnál, Petőfi Sándor halálának feltételezett helyén állított emlékműre – közölte hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezete.

A közleményhez mellékelt fényképeken látható, hogy az elkövetők festékspray-vel Magyarországra vonatkozó, trágár szöveget írtak a Petőfi-dombormű alá, a talapzatra pedig a Trianon szót festették. Az RMDSZ Maros megyei szervezete aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, elítélte a szélsőséges nemzetellenes megnyilvánulást, és felkérte az illetékes hatóságokat, tegyék meg a szükséges lépéseket a tettesek megtalálása és felelősségre vonása érdekében.

Az Ispán-kútnál állított emlékmű az E60-as országút mellett, lakatlan területen áll, ezért gyakran esik vandál támadások vagy ócskavastolvajok áldozatául. Legutóbb tavaly júliusban feszítették le az emlékmű bronz plakettjeit, amelyeket megrongált állapotban egy fémhulladék-begyűjtőnél talált meg a rendőrség.

Gáll Ernő, az RMDSZ Segesvár-kerületi elnöke az MTI-nek elmondta, hétfő reggel a település polgármestere és egy helyi rendőr drótkefével próbálta eltüntetni a magyar gyalázó feliratot, és sikerült is elhalványítaniuk azt.

A Bem József vezette seregek 1849. július 31-én vívták a segesvári csatát, amelyben Petőfi Sándor is eltűnt. Egy osztrák tiszt leírása alapján valószínűsítik, hogy a költő a Fehéregyháza melletti Ispán-kút közelében halt meg, holtteste pedig tömegsírba került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!