Közélet

Megrongálták a fehéregyházi Petőfi-emlékművet

petőfi-emlékmű (petőfi sándor, petőfi-emlékmű)
petőfi-emlékmű (petőfi sándor, petőfi-emlékmű)

A három bronztáblából kettőt elvittek.

Ismeretlen tettesek megrongálták a fehéregyházi Ispán-kútnál, Petőfi Sándor halála feltételezett helyén állított emlékművet – közölte kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezete.

A híradás szerint a rongálás vasárnapra virradó éjszaka történt, ekkor az emlékmű három bronztáblájából kettőt eltávolítottak a talapzatról. Gáll Ernő, az RMDSZ Segesvár-kerületi elnöke ismeretlen elkövető ellen tett feljelentést a rendőrségen.

Gáll Ernő elmondta: feltételezhető, hogy színesfémtolvajok távolították el a könnyebben levehető bronz plaketteket. Az E60-as országút felé néző, Petőfi arcképét is mutató dombormű a helyén maradt.

Az RMDSZ tisztségviselője hozzátette, Petőfi halálának az évfordulójára készülve vették észre a rongálást. Reményét fejezte ki, hogy a rendőrség megtalálja az elkövetőket és a bronztáblák visszakerülhetnek a helyükre.

A Bem József vezette seregek 1849. július 31-én vívták a segesvári csatát, amelyben Petőfi Sándor is eltűnt. Egy osztrák tiszt leírása alapján valószínűsítik, hogy a költő a Fehéregyháza melletti Ispán-kút közelében halt meg, holtteste pedig tömegsírba került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik