Közélet

135 milliót csalt ki az egri tánciskola

Összesen 20 ember áll hamarosan bíróság elé, köztük az alapítvány vezetője is.

Vádat emelet az ügyészség egy egri alapítvány vezetője és társai ellen, akik három év alatt összesen 135 millió forint állami pénzt vágtak zsebre. Öten folytatólagosan, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt állhatnak bíróság elé, míg a hamis tanügyi dokumentumokat készítő tánctanároknak többrendbeli közokirat-hamisítás miatt kell felelniük.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott egy egri székhelyű alapítvány kuratóriumának elnöke volt. Az alapítvány hozta létre és tartotta fenn – részben normatív állami hozzájárulásból – az érintett tánciskolát.  Az ebből származó pénz jelentős részéhez azonban jogosulatlanul jutottak hozzá, mivel tanulóik leginkább csak papíron voltak. A hamis létszámkimutatáshoz szükséges személyi adatokhoz a vádlottak iskolai toborzások, illetve fogyatékkal élő tanulók, valamint más tánccsoportokban oktatott tanulók adatainak megszerzése és felhasználása révén jutottak hozzá. Ezek birtokában több esetben és nagy számban beiratkozási lapokat, felvételivizsga-jegyzőkönyveket hamisítottak, és a tanév alatt vezettek különböző naplókat, törzskönyveket és jelenléti íveket is.

A személyi adatokat a közoktatási információs rendszerben rögzítették, majd a Magyar Államkincstártól a fiktív tanulói létszám alapján igényelték a pénzt. Ennek összege – évenként és tanulónként változóan – 40 ezer forint és 59 ezer forint között mozgott. A vádlottak így a 2005/2006. tanév I. félévében csaknem 29 millió, a 2005/2006. tanév II. félévében több mint 38 millió, a 2006/2007. tanév I. félévében több mint 27 millió, a 2006/2007. tanév II. félévében több mint 28 millió, a 2007/2008. tanév I. félévében pedig több mint 12 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Azokkal szemben, akik a súlyosabb bűncselekményeket elkövették, illetve akik vezető szerepet játszottak a csalássorozatban, az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik