Közélet

A csapvíz is kokainos Nagy Britanniában

Annyi fogy a szigetországban a népszerű drogból, hogy már az ivóvízből is kimutatható.

A kokain az egyik legnépszerűbb kábítószer a világon. A fogyasztók beszámolói szerint, nemcsak intenzív eufóriaérzést ad, de egy időre sebezhetetlennek, legyőzhetetlennek érzi magát tőle az ember. Gyakorlatilag minden félelmet, szorongást és gátlást felold. Hosszú távon persze kamatostul követel vissza mindent, de erre csak lassan jönnek rá azok, akik rendszeresen élnek vele. Addig viszont úgy érzik, hogy a szer az emberiség egyik legnagyszerűbb találmánya, így kötelességüknek érzik népszerűsíteni a barátaik között. A kábítószer terjedésének két dolog tud gátat szabni. A prevencióval alaposan megtámogatott józanész, és az, hogy mennyire egyszerű hozzájutni.

A kokain, főleg a szállításban rejlő kockázat miatt, mindig a legdrágább volt a kábítószerpiacon. Magyarországon nagyjából 15 – 20 ezer forintot kérnek grammjáért. Angliában hasonlóan, 50 font környékén alakul az ára. Csakhogy a szigetországban a törvényes minimálbért keresők is megkeresnek ennyit egyetlen nap alatt.

Egy friss kutatás szerint, a kokain metabolitja (az anyagcsere folyamán létrejövő származéka) a benzoilekgonin jelenléte kimutatható az ország ivóvízkészletében – írja a The Independent. A jelenség oka az, hogy a kokain használata annyira elterjedt az országban, hogy nincs az a komoly víztisztítási eljárás, ami teljesen semlegesítené az anyagot. De van a brit ivóvízben koffein, fájdalomcsillapító ibuprofen, és epilepsziás rohamok elleni gyógyszer is. A kimutatható mennyiség persze messze távol van az ártalmas vagy a bármilyen hatást kifejtésére alkalmas mennyiségtől. A kutatás szerint például egy liter vízben 4 nanogramm kokainszármazék van. Egy nanogrammot pedig akkor kapunk, ha egy grammot egymilliárddal osztunk el. A vizsgálat eredménye azért elgondolkodtató, mert egyértelmű bizonyíték arra, hogy Angliában túl sokan, túl könnyen és túl olcsón jutnak hozzá a világ egyik legveszélyesebb kábítószeréhez.

<

Ajánlott videó

Olvasói sztorik