Közélet

Rezesova beteg, csúszik a per

A szakértő is megállapította, hogy a milliomosnő két hétig kezelésre szorul. A per május 22-én folytatódik.

Hétfőn kezdődött volna Eva Rezesova tárgyalása másodfokon, ám az ügyet napolják, a milliomosnő ugyanis beteg lett. Az igazságügyi szakértő is megállapította, hogy a milliomosnő egészsége nincs rendben, két hét kezelést javasolt.  A per ennek fényében május 22-én folytatódik.

A hvg.hu információi szerint egyébként a védelem – az új eljárást indítványozó ügyészséggel szemben – másodfokon eldöntené az ügyet, méghozzá úgy, hogy a korábbi ítélettel szemben Rezesovát mentsék fel. Másodfokon ezek szerint megpróbálják bebizonyítani, hogy az ittas járművezetésben bűnösnek talált Rezesova szervezetében kimutatott alkoholszint mégsem érte el a büntethető mértéket. Ugyanis nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ittassága „kétséget kizáróan” megállapítható legyen A lap szerint egy új orvos szakértői véleményt is becsatoltak ennek alátámasztására.

Az ügyészi dokumentum alapján a vádhatóság másodfokon biztosan támadja majd Melegh Gábor igazságügyi szakértőt, és amellett fognak érvelni, hogy a védelem magánszakértőjét már első fokon ki kellett volna zárni az ügyből. A védelem azonban vélhetően keményen védeni fogja szakértőjét.

A lap szerint egy teljesen új „nyomatékos enyhítő körülménnyel” is előáll a másodfokú bíróságnak benyújtott fellebbezési indoklásában Rezesova védelme. Azt kérik a másodfokú bíróságtól: vegye figyelembe nemcsak azt, hogy a szlovák nőnek két kiskorú lánya van, akiket „nagyon megvisel édesanyjuk hiánya”, hanem azt is, hogy egyiküket emiatt pszichiáter kezeli.

Ám minderre a betegség miatt csak hetek múlva nyilik lehetősége a feleknek.

Ahogy arról beszámoltunk, első fokon az ügyész legalább tíz évre szerette volna börtönben tudni a négy ember haláláért felelős asszonyt, ám a bíróság másképp döntött: Rezesova hat év fogházbüntetést kapott. Minden érintett fellebbezett. A milliomosnőt a döntés után házi őrizetbe helyezték, ám nem sokáig örülhetett, december elején ismét előzetesbe küldték, mondván, semmi nem köti ide, ráadásul a kiemelkedő vagyoni háttér és külföldi kapcsolatrendszere megkönnyítheti a dolgát, ha úgy dönt, megpróbálja elhagyni az országot.

A szlovák milliomosnő és “stábja” kismillió fronton igyekezett bizonyítani, hogy nem ő a ludas a történetben, az eljárás alatt újabb és újabb állítások cikáztak, milyen okok vezettek a tragikus balesethez. Ennek fényében a vád, a védelem és a sértettek jogi képviselője is beadványokkal „bombázta” a bíróságot. Rezesovának egy új szakértőt is sikerült kiharcolnia “menet közben”, a dolog érdekessége, hogy a neves szaktekintélynek számító Melegh Gábort korábban az ügyészség is felkérte, ám akkor a szakember nem vállalta az esetet összeférhetetlenségre hivatkozva. A millimosnő egyebek mellett azzal próbálta menteni magát, hogy a másik autó kivágott elé, de még az utolsó pillanatban is változtatott vallomásán, keresztbehúzva ezzel a kitűzött ítélethirdetést: azt mondta, elvakította a szemből érkező jármű fénye.

A végzetes baleset tavaly, augusztus 21-én hajnalban történt az M3-as autópályán. Az ittas nő egy kocsinak ütközött, hátulról szaladt bele a járműbe, amely így nekicsapódott a szalagkorlátnak. Az autó kigyulladt, benne négy utasával. Hárman bennégtek a kocsiban, negyedik társukért küzdöttek az orvosok, de két nappal később ő is meghalt a kórházban.

Kiderült, a millimosnő nem sokkal a tragédia előtt megivott egy deciliter vodkát az egyik pihenőnél, és legalább 165 kilométer per órával száguldott, az ütközést már nem tudta volna elkerülni akkor sem, ha 130 kilométer per órával halad. A bíróság indoklásában elhangzott az is, hogy áldozatai későn – és körülbelül 100 kilométer per órával – “jöttek ki” egy másik jármű takarásából. A bírónő az ítélethirdetéskor beszélt arról is, a rosszkor és rosszul levett vér- és vizeletminták miatt nem lehet egyértelműen cáfolni a vádlotti vallomásban szereplő, italfogyasztással kapcsolatos állításokat, ráadásul a helyszínen tett nyilatkozatát azért nem tudták figyelembe venni az eljárás alatt, mert a rendőrök nem ismertették a jogait.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik