Közélet

Brutális hatása van a fillérekért kapható új drognak

A tabletta egyre jobban terjed a fiatalok között idehaza. A szer gyakran öntudatlanná teszi használóit és komoly üldözési mániát okoz.

Az alfa-PVT az amfetaminokhoz hasonló hatású anyag, amelyet tablettában árulnak. A dílerek 1000-1500 forintért adják adagját, ára miatt egyre népszerűbb a fiatalok körében. Hatása azonban kiszámíthatatlan – mondta Csákó Ibolya alezredes, az ORFK bűnügyi főosztályának kiemelt főreferense a Blikknek.

Az új drog gyakran öntudatlanná teszi a használóit. Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi centrumának vezetője azt mondta, nagyon durva szer, amely brutális üldözési mániát okoz. Tipikus eset, amikor a használó minden ok nélkül bántalmaz egy embert, aki csak szembejön vele.

A dizájnerdrog kalandos úton kerül Magyarországra. A lap úgy tudja, Kínából érkezik postán, ám mivel hazánkban átvizsgálják a gyanús csomagokat, a terjesztők nem kockáztatnak. Szlovákiában bérelnek postafiókot, ahová a küldemények érkeznek, onnan autóval hozzák be.

Az alfa-PVT-nél elterjedtebb a biofű, amely mostanában reneszánszát éli. Nagyon veszélyes, mert gyakorlatilag orvosi zsályát vagy pemetefüvet áztatnak szintetikus kábítószerbe.

A TV2 a napokban számolt be két fiúról, akik egy kunszentmártoni iskolában lettek rosszul az úgynevezett herba cigarettától. Ülni is képtelenek voltak, ezért átvitték őket egy másik tanterembe, majd mentőt hívtak. Kiderült, egyikük néhány héttel korábban is megjárta a kórházat, vélhetően akkor is ettől a szertől kábult el.  A fiatalok mindössze 200 forintért jutottak hozzá egy szálhoz, amely olyan erős volt, hogy hárman szívták, ketten mégis rosszul lettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik