Közélet

Újabb budapesti rendőrt gyanúsítanak vesztegetéssel

A főtörzsőrmesteren kívül két civilt és összefüggésbe hoztak az üggyel. Velük együtt már tizenegy embert gyanúsítanak.

Újabb gyanúsítotti kihallgatások történtek a több rendőrt is érintő, múlt hónapban kipattant vesztegetési ügyben. A Fővárosi Főügyészség szóvivője a Hír24-et arról tájékoztatta, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség az elmúlt napokban vesztegetés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatott ki egy a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőr főtörzsőrmestert, valamint két civil személyt. Az újabb gyanúsítások ahhoz az ügyrészhez kapcsolódnak, amelyben a jelenlegi adatok szerint az érintett rendőrök anyagi ellenszolgáltatásért cserébe, jogosulatlanul jártak el ügyvédek, illetve más civil személyek érdekében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, március 20-án a Fővárosi Főügyészség közleményben tudatta: vesztegetés miatt összesen nyolc embert hallgattak ki. Az ügy kapcsán kilenc budapesti és egy vidéki helyszínen zajlottak házkutatások, ezalatt számos okiratot, mobiltelefonokat és számítástechnikai eszközöket foglaltak le, amelyek alátámasztották a bűncselekmények gyanúját. Az ügyészség már akkor jelezte, az ügyben további gyanúsítotti kihallgatásokra kell számítani.

Akkor azonban még nem közölték, az érintettek pontosan milyen törvénybe ütköző dolgot tettek, ám később arról tájékoztattak, hogy az alezredest és egyik kollégáját azzal gyanúsítják, hogy pénzért cserébe azt ígérték egy budapesti piac üzemeltetőinek, hogy közbenjárnak annak érdekében, hogy az illetékes önkormányzat a piac működéséhez szükséges engedélyeket kiadja. A másik ügycsoportban  pedig a gyanú az, hogy az érintett egyenruhások – ugyancsak némi fizetségért –  adatokat adtak ki ügyvédeknek polgári, illetve büntetőügyekben az ügyviteli és nyilvántartó rendszerből. Ezekhez az adatokhoz az ügyvédek egyébként nem férhettek volna hozzá.

Az egyenruhások előzetes letartóztatásáról két nappal később döntöttek. A bíróság úgy látta, harminc napra rács mögött a helyük. Dezső Antal, az elsőrendű vádlott jogi képviselője a bíróságon, újságírók előtt akkor azt mondta, védence elismerte, hogy adatokat kért le a rendőrség belső rendszeréből, de tagadja, hogy ezért pénzt fogadott el. Az ügyvéd hangsúlyozta: az alezredes jóhiszeműen járt el, jogi segítséget nyújtott olyan ügyvédeknek, akiket már húsz éve ismer és akikkel baráti viszonyt ápol. Határozottan tagadja, hogy mindezért pénzt fogadott volna el.

Bagoly Bettina csütörtökön arra kérdésünkre, miszerint az ügyészség indítványozta-e az érintettek előzetes letartóztatásának meghosszabbítását, azt közölte, hogy két egyenruhás – a rendőr alezredes, illetve a rendőr százados – esetében megtették a szükséges lépéseket vagyis, hogy további három hónapig rács mögött maradjanak,  mert feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a még fel nem kutatott bizonyítékok megsemmisítésével, elrejtésével, a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével  veszélyeztetnék az eljárás sikerét.

Kiderült az is, hogy a harmadik egyenruhás előzetes letartóztatását a másodfokú bíróság már megszüntette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik