Közélet

Halálra itta magát első munkanapján, ebéd közben

Előreléptetése napján kollégáival iszogatott, ahogy az szokás a kínai hivatalnokoknál. Másnap reggel holtan találta családja.

A tisztségviselő halála kapcsán indított nyomozás megállapította, hogy a férfi alkoholmérgezésben halt meg, miután a kelleténél több rizspálinkát ivott a kollégáival tartott ebéden – írta a South China Morning Post. Zhong Xiefei április kilencedikén dolgozott először új pozíciójában Laibin városában, és a beszámoló szerint ebéd közben kezdett el szeszelni hét másik hivatalnokkal.

Családja elmondása szerint aznap este szokatlanul mélyen aludt, erősen horkolva, de nem gondolták, hogy ez bajt jelenthet. Másnap reggel hat órakor már holtan találták. Miután bebizonyosodott, hogy a munkaidőben elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol okozta halálát, feletteseik kirúgták azt a hét hivatalnokot, akivel Zhong iszogatott.

Nem ő az egyetlen kínai tisztségviselő, aki a hivatalos munkaebédek és vacsorák alatt szinte kötelező jelleggel történő alkoholfogyasztás miatt halt meg. 2013 januárja óta kilenc hivatalnokot ölt meg az alkohol Kínában, ahol az egy éve hatalomra került új elnök, Hszi Csin-ping egyik fő intézkedése volt a hivalkodó, fényűző és költséges pártesemények visszaszorítása. Így egy tipikus vidéki párthivatalnok már „csak” átlag 12,2 banketten vett részt hetente(!), és nem 18-on, mint 2012-ben.

Amit Kínában máshogy csinálnak

Szinte mindent (pl. visszataszító egyedek élő szamárból esznek, tigris ölnek árammal) – étteremben az asztal közepén lévő nagy tálból (v)esznek, mindenkinek kis tányérkája van (érdekes, hogy Kínában a középpont, a belső pozíció mennyi mindenben megjelenik: a Tiltott Város is Peking középpontjában van, Kína kínai elnevezése is a belső országra utal, és a kínai történelemfelfogás sem egyenes vonalú, mozgó, hanem az állandóságra koncentrál), a vendéglátó gyakran dohányzik az asztalnál. Csámcsogni, szürcsölni nemcsak ér, de jó pont. Az evőpálcikákat nem illik a rizsbe szúrni (a halálra emlékezteti a kínaiakat).

Vegák ne figyeljenek: egyes piacokon állatorvos vizsgálja meg a megvenni kívánt szárnyast, hogy egészséges-e, majd ott helyben kitekerik a nyakát, lehet hazavinni. A boltokban a bevásárlókocsikkal olyan harc folyik, mint a Ben Hur kocsijelenetében, koccanáskor kerüljük a szemkontaktust. A piros lámpa nem minden esetben realizálja a „megállj!” parancsot, ahogy az egyirányú utca tábla is inkább az erősebb-nagyobb autó/teherautó irányára vonatkozik. A taxik ezerrel repesztenek, a sofőr egyszerre több dolgot csinál vezetés mellett, úgyhogy érdemes bekötni a biztonsági övet – csak nincs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik