Nagyvilág

Tovább szedi áldozatait a pancsolt szesz

Újabb három ember halt meg az őszi metil-alkohol-mérgezés nyomán Csehországban. A gyilkos szesz árusítóját akár 10 év börtönre is ítélhetik.

Harmincnégyre emelkedett a metil-alkohol-mérgezés áldozatainak a száma Csehországban – közölte szerdán a cseh rendőrség. A három utolsó halálesetet az észak-morvaországi Olmützből jelentették. Az olmützi városi kórházban pedig még két további ember állapota válságos.

Az élelmiszerboltot, amelyben az érintettek a mérgezett alkoholt vásárolták, a rendőrség bezáratta. Az ügy kivizsgálása folyamatban van. Amennyiben kiderül, hogy az üzlet vezetője hibázott, akár tíz év szabadságvesztésre is ítélhetik.

A rendőrség szerint a metil-alkohol-mérgezési ügyben eddig 60 ember ellen emeltek vádat; közülük 25-en előzetes letartóztatásban vannak. Ha a bíróság megalapozottnak találja a vádakat, a vádlottak 20 év szabadságvesztést vagy életfogytiglant is kaphatnak.

Az alkoholmérgezések nyomán a cseh kormány szeptember 14-én betiltotta tömény szesz forgalmazását, a döntés két hétig volt érvényben. A rövid tilalom is óvatosságra intette az embereket, 30-40 százalékkal esett vissza a tömény szesz fogyasztása. Ezzel egyidőben megugrott a borfogyasztás.

A kormány jelezte, hogy a jövőben szigorítani fogja a tömény alkohol gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például tömény szeszt árusítani piacokon vagy utcai kioszkokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik