Közélet

Üzent az édesapa az ír gázolónak

Nem dühös, de nem bocsát meg. Azt kéri, Tobin árulja el, mi történt az autóban a baleset előtti pillanatokban.

A jelenleg Írországban börtönbüntetését töltő „ír gázoló”, Ciarán Tobin januárban írt bocsánatkérő levelet az áldozatok édesapjának. A Magyar Nemzet úgy tudja, Zoltai Bence ma küldi el válaszlevelét.

Zoltai azt mondta, értékeli a férfi döntését, hogy végül elfogadta a magyar bíróság által kiszabott büntetést és önként vonult börtönbe. Levelében leírja, hogy már nem dühös rá, de a lapnak hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy megbocsát Tobinnak. Arra kéri az ír férfit, árulja el, pontosan mi történt a kocsiban a baleset előtti pillanatban, hogy le tudja zárni a történetet.

Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Miután kiküldetése lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel később, távollétében, Magyarországon háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy a vádlott legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható feltételesen szabadon.

Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy Francis Ciarán Tobin kész letölteni büntetését, azt kérve, Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik