Nagyvilág

Ingyen koporsóval kampányolnak

A munkások kétharmadának fizetsége nem éri el a havi 300 dolláros minimálbért, és naponta átlagban csaknem 20 ember lesz gyilkosság áldozata Hondurasban; néhány politikus ingyen koporsós temetéssel próbál szavazatokat szerezni a szegényebb néprétegek körében a közép-amerikai országban.

A Porfírio Lobo hondurasi elnök vezette Nemzeti Párt három politikusa alapítványt hozott létre, amelyen keresztül ingyen koporsót adnak a szegény családoknak. Ennek az a magyarázata, hogy a hondurasi halottasházak csak koporsóban adhatják ki a halottakat, a hozzátartozók e nélkül nem temethetik el szerettüket, akinek a holtteste így tömegsírba kerül.

Az egyik ilyen politikus Ricardo Alvarez, Tegucigalpa polgármestere, aki 2013-ban állítólag versenybe száll az államfői tisztségért. 230 ezer dollárral támogatta az “ingyen koporsót a szegény családoknak” programot, amelynek keretében az első évben 374 koporsót adományoztak. Egy temetés összköltsége nagyjából ezer dollár Hondurasban, ebből 125 dollár a koporsó. Hasonlóan jár el Alvarez leendő ellenfele, Juan Orlando Hernández, aki mindazonáltal tagadta, hogy szavazatokat akarna szerezni a programmal.

A harmadik érintett politikus Tito Asfura kongresszusi képviselő. A tegucigalpai polgármesteri tisztségért induló politikust így dicsérte a 19 évesen meghalt Joseph Jamaco egyik barátja, aki elkísérte a családtagokat a holttestért: “Jobban csinálja (mint a másik két politikus). Nem tesz föl kérdéseket, nem kér iratokat. Még benzinre is ad pénzt, sőt néha ennivalóra is”.

Az elmúlt hat évben – elsősorban a kábítószer-kereskedő bandák egymás elleni harca miatt – megkétszereződött a gyilkosságok száma Hondurasban; jelenleg ENSZ-adatok szerint 91 gyilkosság jut 100 ezer főre, ami 20-szorosa az egyesült államokbeli értéknek.

A főváros, Tegucigalpa rendszerint elnéptelenedik sötétedés után. Az autósok éjszaka nem állnak meg a piros lámpánál, nehogy megtámadják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik