Közélet

Nagyüzemi embercsempészt kapcsoltak le

A 44 éves magyar férfi bevallása szerint mintegy 300 embert csempészett csaknem egy év alatt Magyarországról Ausztriába.

A magyar férfit hétfőn kiadták Ausztriának és ott előzetes letartóztatásba került, mert 2012 márciusa és 2013 áprilisa között ötven illegális határátlépést intézett.

Négyen az utastérben, ketten a csomagtartóban

A SoKo-Süd nevű bűnmegelőzési egység nyomozóinak közlése szerint Burgenland tartomány Nezsideri járás Gols (Gálos) és Frauenkirchen (Boldogasszony) városaiban hattagú csoportokat vettek rendszeresen őrizetbe embercsempészet gyanújával. A kihallgatás során megszerzett információk alapján a szálak egy magyar állampolgárhoz vezettek, aki gépkocsijával négy embert az utastérben, két embert a csomagtartóban szállított valamennyi alkalommal.

Együttműködve a magyar hatóságokkal a 44 éves gyanúsítottat nemzetközi elfogató parancs alapján Magyarországon vették őrizetbe.

Szerbia volt a kiinduló állomás

A csempészett emberek elsősorban kurdok, szíriaiak és afgánok voltak – közölte a bűnügyi hivatal szóvivője. Először Szerbiából Magyarországra és onnan Ausztriába vitték őket. További célországok között elsősorban a skandináv országok szerepeltek.

Ugyancsak hétfőn az uniós országok rendőrségközi együttműködési szervezete, az Europol azt közölte, hogy Nagy-Britanniában többéves börtönbüntetésre ítéltek embercsempészeket, akik magyar nőket utaztattak Londonba.

A Magyarország déli részéből származó nőket 2013 augusztusában arra kényszerítették, hogy látszatházasságot kössenek pakisztáni férfiakkal. Egy magyar és egy pakisztáni állampolgár ellen fő gyanúsítottként emeltek vádat. A kiutaztatott nők időközben visszatérhettek Magyarországra.

Ajánlott videó