Közélet

A Helsinki Bizottság Malina Hedvig oldalán foglalt állást

Alaptalannak tartja a Zsák Malina Hedvig ellen felhozott vádakat a szlovákiai Helsinki Bizottság.

A vádemelési eljárás kezdeményezésével kapcsolatban kiadott közleményében a szlovákiai Helsinki Bizottság szolidaritását fejezte ki Zsák Malina Hedviggel, s meggyőződését hangsúlyozta, hogy a bírósági eljárás kizárólag felmentéssel érhet véget, mivel a vád véleményük szerint “nyilvánvalóan alaptalan.” A szervezet felszólította az ügyben illetékes szlovák hatóságokat arra, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékokat egyenként és összességükben is józanul és tárgyilagosan értékeljék.

Eljárási hibák, politikai következtetések

A szlovák főügyészség a múlt héten kezdeményezett vádemelést hamis tanúzás miatt Zsák Malina Hedvig ellen a nyitrai járásbíróságon. A nő ellen – akit vallomása szerint 2006-ban Nyitrán azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán – 2007-ben azért indított eljárást a főügyészség, mert a rendőrség, arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta.

Petőcz Kálmán, a szlovákiai Helsinki Bizottság elnöke kifejtette: “Nyugtalanítónak tartjuk azt a szembeszökő ellentétet, amely a Zsák Malina Hedvig ellen elkövetett támadás habozó, súlyos eljárási hibákkal, elhamarkodott, politikailag befolyásolt következtetésekkel tarkított vizsgálata és az ő állítólagos hamis tanúzásának bizonyításába fektetett temérdek energia között feszül” – szögezte le Petőcz Kálmán, a szervezet elnöke. Sajnálják, hogy az új főügyész nem élt azzal a lehetőséggel, hogy megszüntesse a nyomozást a vádak megalapozatlansága miatt, hanem inkább Malina Hedvig “további zaklatásának, megfélemlítésének és megalázásának útját választotta.”

Vádemelési eljárás indult

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák belügyminiszter később azzal vádolta meg a fiatal nőt, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.

A szlovák kormány 2012 februárjában nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt. Pozsony elismerte, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai. Ugyanakkor a Malina Hedviggel szembeni eljárás csak idén januárban zárult le, s az ügy legutóbbi mozzanata a főügyészség által kezdeményezett vádemelési eljárás volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.