Közélet

Ritka oroszlánkölyköket öltek meg egy francia állatkertben

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2014. 04. 03. 09:37

A decemberben született kicsik világra jöttét csak februárban jelentette be az állatkert, attól tartva, hogy a három kölyök nem marad életben.

 

Korábban a témában:

A rendkívül ritka indiai oroszlánok a francia Besancon város állatkertjében születtek tavaly december 30.-án. A három kölyök – két nőstény és egy hím – közül azonban már csak egy él. Szüleik ugyanis kettőt is megöltek közülük – jelentette be az állatkert.

A hím kölyök hétfőn pusztult el „anyja váratlan agresszív viselkedése miatt”, az egyik nőstényt pedig az apaoroszlán ölte meg, az állatkert jellemzése szerint egy „szerencsétlen incidensben”, amit nem részleteztek – közölte a The Local francia kiadása. A még életben maradt nősténykölyköt az állatkerti gondozók elvették a szüleitől, mivel már elég idős ahhoz, hogy egyedül maradjon.

A kölykök születését csak február végén jelentette be az állatkert. Az örömhírt azért közölték csak két hónnappal a kicsik megszületése után, mert attól tartottak, nem fognak életben maradni. Az anyaoroszlán ugyanis egy tavaly augusztusban született kölykét már hagyta elpusztulni.

A nyolcéves anya egyébként a francia állatkertbe született, míg hím társa egy brit állatkertben jött a világra, öt éve. A kettőt szaporítás céljából párosították össze.

A fővárosi állatkert oldalán olvasható leírás szerint „az indiai oroszlánok (Panthera leo persica) eredetileg a mai Görögországtól India északi részéig terjedő hatalmas területen szinte mindenütt előfordultak. Éppen ezért ázsiai, illetve perzsa oroszlánoknak is nevezték őket. Az ember terjeszkedése, környezetet átalakító tevékenysége nyomán azonban az oroszlánok szinte mindenhonnan eltűntek, így napjainkra már csak alig több mint háromszáz egyed maradt meg vadon Északnyugat-Indiában, Gudzsarát államban, az ottani Gir erdő védett rezervátumában.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.