Közélet

Csaknem 2500 éves szobrokat loptak el a múzeumból

A szudáni intézmény rendkívül rossz állapotban van, és egyetlen őr vigyáz a kincsekre.

Három rendkívül értékes szobrot loptak el egy szudáni múzeumból ismeretlen tettesek – jelentette be a múzeum igazgatója, Abdurrahman Ali.

“Az i.e. 450-ből származó, 10-15 centiméter magas figurák az uralkodói temetési ceremónia részét képezték, és a független Napata-királyság (i.e. 7-3. század) idejében készülhettek. Szudán történetének egyik legfontosabb korszaka ez” – magyarázta az igazgató.

A szobrocskákat az ország északi részén fekvő Dzsebel Barkal kicsi múzeumában őrizték, eltűnésüket csak három nappal később fedezték fel. Az AFP francia hírügynökség egy helyszínen tartózkodó újságírója megállapította, hogy a rossz állapotban lévő múzeumra csak egyetlen őr vigyáz, a régészeti kincseket gyengén megvilágított termekben, néha egyszerűen asztalokra helyezve mutatják be.

A feltáratlan régészeti lelőhelyekben bővelkedő Szudán nemrég váratlan pénzügyi segítséget, 132 millió dollárt (30 milliárd forint) kapott Katartól, hogy régészeti projektekre és múzeumai, ásatásai biztonságának javítására fordítsa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik