Közélet

A Simon-ügy abszurditásai

Az MSZP volt elnökhelyettesének már a botrány után nyitottak számlát.

Már az egész sajtó üldözte a volt szocialistát, amikor Welsz Tamás a budapesti Magnet bankban „Gabriel Derdák” névre számlát nyitott – írja az Index egy, a nyomozás eddigi állomásait összefoglaló jelentés alapján. A dokumentumban nincs szó arról, hogy a számlával Simon egyáltalán „érintkezett” volna, de az kiderül belőle, hogy a számlán található 250 ezer eurót Welsz egyik ismerőse, K. József tette a bankba, méghozzá február 12-én, két nappal a számlanyitás után. Aznap, amikor az Index autóval követte Simont, aki végül lerázta az újságírókat és csak akkor tért vissza XVIII. kerületi lakásához, amikor már az ügyészség nyomozói is ott voltak.

A jelentés szerint március 3-án gyanúsítottként hallgatták ki a nemrég furcsa körülmények között elhunyt Welsz Tamást és régi barátját K. Józsefet. Welsz akkor azt vallotta, az MSZP volt elnökhelyettese kérte, hogy segítsen neki vagyonát „legalizálni” és „biztosítson számára nyugodt lakást, életkörülményeket”. Azt Welsz sem tudta, hogy a pénz honnan származott, mire kellett. Azt állította, a 250 ezer eurót Simontól kapta, és azt átadta K. Józsefnek, hogy tegye be Gabriel Derdak számlájára.

Az Index szerint érthetetlen, hogy miért akkor akart újabb 250 ezer eurót eltüntetni – ráadásul egy bankban – Simon Gábor, amikor már a nyakában loholt az egész sajtó és az ügyészség. Az is furcsa, hogy miért Welsz Tamástól kért segítséget, akit ekkor már az Interpol körözött egy panamai csalás miatt – írja a hírportál, elismerve, hogy csak a jelentés egy részét szerezte meg, a teljes dokumentum talán tisztább képet adna.

Simon-ügy – két volt titokminiszterrel

Szilvásy György és Ficsor Ádám is megjelent az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi, a Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes “C” típusú ellenőrzésével foglalkozó ülésén. Szilvásy György ironikusan megköszönte, hogy részt vehet “a Fidesz újabb kampányeseményén”, és nyilvános ülést kezdeményezett.

Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója azonban azt mondta: a nemzetbiztonsági ellenőrzés iratai minősítettek, így csak zárt ülésen lehet tárgyalni róluk. Molnár Zsolt (MSZP), a bizottság elnöke felvetette, hogy tarthatnak az iratok nélkül nyílt ülést, de akkor az elhangzottakat nem lehet összevetni a dokumentumokkal. Végül Németh Szilárd (Fidesz) bizottsági alelnök javaslatára – az eredeti terveknek megfelelően – zárt ajtók mögött kezdődött el az ülés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik