Közélet

„Hadd égjenek meg” – 12 évet kapott a gyilkosságra készülő fiú

Az akkor 16 éves kamasz egy kismarjai házaspár otthonát lobbantotta lángra. Bosszúból akart ölni, amiért nem sikerült dinnyét lopnia.

Bűnösnek mondta ki előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletében a Debreceni Törvényszék azt a fiút, aki 2012 augusztusában kis híján meggyilkolt egy házaspárt és egy idős asszonyt Kismarján. A kamasz 12 évet kapott, a büntetést a fiatalkorúak börtönében kell letöltenie.

Három élet néhány dinnyéért

A vádiratban az állt, a fiú két embert akart megölni, egy kismarjai férfit és feleségét, mert bosszús volt amiatt, hogy nem tudott tőlük dinnyét lopni.  A tulajdonos kiszúrta őt, és nyugodt hangon felszólította, hagyja abba, amit csinál, majd elküldte a földjéről. A fiú eldobta zsákmányát és elszaladt, ám másnap visszatért, de akkor is lebukott. A tinédzsert bosszantotta, hogy mindkét akciója kudarcba fulladt, ezért úgy döntött, felgyújtja a tulajdonos házát.

Gyilkos tervébe bevonta két – még gyermekkorú – cimboráját is, akikkel ideje nagy részét töltötte. Többször azt mondta nekik, hogy az érintettek „dögöljenek meg”, amiért a férfi nem engedte, hogy dinnyét hozzon el a földjéről.

Elvétette…

A Debreceni Törvényszék kedden közölte, az eljárás alatt kiderült, a fiú nem annak a gazdának az otthonát lobbantotta lángra, akivel összetűzésbe került. Hogy ki küldte el tulajdonképpen a dinnyeföldről, azt a mai napog nem tudni.

Pillanatok alatt hatalmas tüzet okoztak

A korábbi tájékoztatás szerint a trió augusztus 26-án reggel a csapat megfigyelte a párt, arra voltak kíváncsiak, milyen mozgás tapasztalható a háznál, ám mivel látták, hogy ott napközben többen jönnek-mennek, megállapodtak, később lobbantják lángra a házat.

A fiú nem bízta a véletlenre, szerzett másfél liter benzint és egy pár gumikesztyűt. Utóbbit azért, hogy még véletlenül se maradjon rajta az ujjlenyomata a kannán. Délután elrejtették a flakont a ház közelében, és csak este 10 óra körül találkoztak ismét. Egy ideig várakoztak a háznál, figyelték, van-e valami mozgás. Majd átmásztak a drótkerítésen és felmentek a padlásra. A fiú az ajtó közelében locsolta szét a benzint, majd a barátjától kapott gyufával meggyújtotta azt. Hatalmas lángok csaptak fel, a tűz pillanatok alatt szétterjedt. A csapat – látva azt – sebesen lemászott a létráról. Miután átjutottak a kerítésen, elfutottak.

A szomszéd kisfiún múlt

A lángokat a szemben lévő kisfiú vette észre, felébresztette a szüleit, akik értesítették a tűzoltókat, majd átszaladtak szomszédaikhoz, kiabáltak, hogy jöjjenek ki a házból, közben oltani kezdték a tüzet. A zajra végül felébredtek a lakók, így sikerült épségben elhagyniuk az égő épületet. Közben egyre több szomszéd érkezett, hogy segítsenek útját állni a tűznek

A gyújtogatók nem sokkal később visszatértek, a vádirat szerint a fiú ekkor azt mondta, barátainak, „hadd égjenek meg”. A tüzet végül a tűzoltók oltották el.

Rejtélyes tanú miatt halasztottak

Az ügyben egyébként már januárban ítélethirdetést terveztek, ám akkor a Debreceni Törvényszék váratlanul közölte: egy tanú kihallgatására még mindenképpen szükség van, mielőtt döntést hoznak. Arról tájékoztattak, ezt az illetőt korábban senki nem hallgatta ki – még a rendőrségi szakban sem – és nem is indítványozta azt senki. Azt mondték, az érintett személy megkerülhetetlen és csak az ő vallomásával lesz teljes a bizonyítási eljárás. A tanú ugyanis a gyújtogatás idején szintén a kismarjai házban volt. Részleteket nem közöltek, csak annyit lehetett tudni, hogy egy idős emberről van szó.

Kedden azonban kiderült, az asszony idős édesanyja volt még az épületben. Emiatt egyébként módosították a vádirati tényállást, történetesen, hogy a kismarjai családi házban nem ketten, hanem hárman vesztek kis híján oda.

Nem jogerős

A bírónő indoklásában kiemelte, bár a vádlott a bíróságon visszavonta korábbi beismerő vallomását és rendre ellentmondásokba keveredett, korábbi vallomása azonban összecseng az eset két másik – gyermekkorú – szereplőjének vallomásaival. Ráadásul a nyomozati szakban olyan információkat, részleteket is elárult a rendőröknek, amelyekről csak a tettesnek lehetett tudomása.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője pedig már fellebbezett.  A kamasz két fiatalabb társát nem vonták felelősségre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik