Közélet

Welsz pincényi iratot adott át halála előtt

A hamis útlevelek igénylőlapjait, és egyéb illegális iratot adott át a férfi csütörtökön – írja a Népszabadság. A Blikk szerint drogokat keresnek a szervezetében.

Szinte a teljes dokumentációt átadta Welsz Tamás a halála előtti órákban a Simon Gábor hamis útlevele és a Sólyom Airways „megmentése” kapcsán ismertté vált vállalkozó – tudta meg a Népszabadság. Az iratok között voltak a bissau-guineai útlevelek igénylőlapjai, továbbá néhány okmány fénymásolata is. Először a Logodi utcai pincéből adta át az irattárat, majd Érdre mentek a rendőrökkel, és ott élettársa jelenlétében adta át a rendőröknek azokat a papírokat és adathordozókat, amelyeket a korábbi házkutatáson az akkor eljáró hatóság emberei nem találtak meg.

Jövedelemigazolás nagy biznisz lehetett

A Népszabadság szerint Welsz nemcsak útlevelekkel üzletelt, de rendszámokkal, forgalmi engedélyekkel és afrikai országok jövedelemigazolásával is seftelt, amellyel a magyar hatóságok előtt hitelt érdemlően lehetett bizonyítani jövedelmek eredetét.

A Blikk információi szerint könnyűdrog-túladagolás végezhetett Welsz Tamással. A hatóságok előtt ismert, hogy az üzletember használt drogokat, és a lap arról értesült, halála előtt is élt velük. A kérdés, hogy szervezete adta-e fel a harcot az igénybevétel és a szintetikus drog hatására, vagy a túladagolás szándékos volt.

Négy ecstasy is okozhat már halált

A Welsz életéért egy órán át küzdő mentőknek le kellett adniuk azon szerek nevét és mennyiségét, amelyeket az újraélesztéskor használtak. Ez lényeges a toxikológiai eredmények elemzésekor. A halál körülményei nem mondanak ellent a túladagolásnak. Welsz csütörtökön lett rosszul egy rendőrautóban, szeme felakadt, fulladt.

„Túladagoláskor az amfetaminszármazékok fulladás érzését kelthetik – mondta a Blikknek Szeles Géza toxikológiai szakértő. – Az anyagcsere felpörög, majd a szív leáll. Az amfetaminszármazékok közül a legismertebb az ecstasy. A rendszeres drogfogyasztó napi adagja egy-két tabletta, de könnyen túladagolható, négy tablettától is történt már haláleset.”

A Blikk szerint Welsz útlevélbizniszében több bűntárs is lehet. A megtalált névre szóló és biankó útlevelek a bizonyítás szempontjából nem sokat érnek. Nem úgy az a lista, amelyen azok szerepelnek, akik korábban vettek át tőle okmányokat. A kiszivárgott információk szerint több politikus és üzletember is vásárolt Welsztől, az ő megfigyelésük és pénzügyeik átvilágítása már folyik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik