Közélet

Welsz Tamás a jövőjét tervezte

Éppen halála napján akarta hivatalos iratokkal bizonyítani egy újságírónak, hogy semmi köze az álútlevekhez, amikből állítólag többet is találtak nála - írja a Blikk.

György Zsombor már jóval a botrány előtt ismerte Welsz Tamást, a tragédia előtti napokban többször beszéltek és az üzletember halála napján találkoztak volna. A Magyar Nemzet Magazin újságírója a Blikknek azt mondta, nem lehet kizárni, hogy valami különös dolog történt Welsz Tamással, aki szerinte az utolsó beszélgetésük alkalmával még laza volt, a jövőjéről beszélt. Nem volt nyugodt az elmúlt időben, de azt hihette, így vagy úgy, de megússza az ügyet.

Az újságíró szerint Welsz Tamás nem volt rosszindulatú, de szerette a pénzt. Nehezen szembesült azzal, hogy falakba, ütközik és nem az a típus volt, aki adott esetben börtönbe vonult volna, azt azonban korai lenne tényként kezelni, hogy öngyilkos lett. Most, hogy halott, talán páran megpróbálnak majd mindent rákenni. A közvetlen környezetén múlhat, hogy ez sikerül-e – tette még hozzá György Zsombor.

Welsz Tamás a Simon-ügy koronatanúja volt, az ő széfjében találták meg állítólag Simon Gábor hamis útlevelét. A volt MSZP-s politikus ezzel nyitott számlát a MagNet Bankban. Mint korábban megírtuk, az előzetes szakvélemény állítólag azt valószínűsíti, hogy természetes halált halt az üzletember. Állítólag a rendőrautóban léptek fel a problémák, de a Hír24 úgy tudja, már az otthonában összeesett Welsz, miután beszedett valamit. Állítólag a tragédia előtt nem sokkal közölte a hatóság embereivel: „Uraim, bevettem valamit. Nem tudnak ellene semmit tenni”.

Az ATV több igazságügyi orvosszakértőt is megkeresett. Az interjút nem vállalták, a feltételezést ugyanakkor nem tartják lehetetlennek. Léteznek ugyanis olyan lassan felszívódó mérgek, amelyek csak pár óra elteltével hatnak. Afrikában is használnak ilyeneket, ezekhez kinti kapcsolatai révén Welsz akár hozzá is férhetett.

160 milliót ér 16 útlevél

Tizenhat útlevelet adott át halála előtt a rendőröknek Welsz Tamás, köztük néhány kitöltetlen okmányt is. A Bors információi szerint a kitöltött paszportok mindegyike ugyanarra a címre, az elnöki palotába szól. Az épület azonban lakatlan. Welsz nagyjából tízmillió forintnyi eurót kért egy útlevélért. A lefoglalt okmányok teljes, feketepiaci értéke így 160 millió körül mozog. Útlevelenként 3 milliót megtartott magának, hetet adott át a bissaui külügyminiszter kapcsolattartójának. Ezek után a bissaui külügy nyilvántartásba vette a passportot, így lett az legális. Tíz év alatt több százat intézett.

A Külügyminisztérium utazásra nem javasolt helyként tünteti fel az országot. A 2012-es katonai hatalomátvétel óta az sem világos, ki irányítja az országot. Kevés politikust ismert, nem velük üzletelt Bissau-Guineában Welsz Tamás – derül ki Suha György szavaiból. A volt tiszteletbeli gambiai konzul szerint Welsz egyáltalán nem tudott portugálul, angolul is csak alig. Voltak helyi kapcsolatai, de ezek nem politikaiak voltak. Így nyelvtudás híján vélhetően nem dolgozott egyetlen titkosszolgálatnak sem– írta a Bors.

A Fidesz Mesterházyt kérdezné minderről. A párt közleményében arra szólította fel a szocialisták elnökét, hogy tisztázza, kik azok az MSZP-s politikusok, akiknek hamis útlevelük van. A Fidesz szerint erről eddig csak Welsz Tamás tudhatott. Most pedig Mesterházy Attilának kellene tisztáznia a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik