Közélet

Fogházra ítélték a rasszista debreceni tinit

Öten álltak bíróság elé másodfokon, de csak egyikük került rács mögé. Ő nem először támadt színes bőrűekre.

Bűnösnek találta kihívóan közösségellenes magatartással, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettében a másodfokú bíróság azt a három tinédzsert, aki társaival még 2011 december 31-én éjszaka, az éjféli tűzijáték után bántalmazott több színes bőrű fiatalt Debrecen belvárosában. Tették mindezt számtalan járókelő szeme láttára.

Az elsőrendű, most 17 éves vádlottnak egy év tíz hónapot kell fiatalkorúak fogházában letöltenie – így döntött jogerősen a Debreceni Törvényszék. A tanács a fiú fiatal korára tekintettel enyhítette 8 hónappal a szabadságvesztés mértékét, ugyanis amikor elkövette a bűncselekményt, még 16 éves sem volt.

Az ügy negyedrendű vádlottja egy év négy hónap szabadságvesztést kapott, két év próbaidőre felfüggesztve. Az ő szabadságvesztése másodfokon 6 hónappal, a próbaidő két évvel lett enyhébb. Az eljárás ötödrendű vádlottját két év próbára bocsátotta jogerősen a bíróság, mérsékelve az ő ítéletét is.

A bíró indoklásában kiemelte: az ötödrendű vádlottat, a társaság legfiatalabb tagjaként csak az összetartozás motiválta, a többiekkel ellentétben ő nem osztotta és nem hangoztatta a szélsőséges ideológiákat. Az elsőrendű vádlott esetében ugyanakkor hozzátette, nála nem volt lehetőség arra, hogy ne letöltendő szabadságvesztést kapjon. A fiú ugyanis már a konkrét eset előtt is követett el ugyanilyen bűncselekményt, amelyért nemrég jogerősen felfüggesztett fogházbüntetést kapott.

A fiúval javítóintézeti nevelői is nehezen boldogulnak . Jellemzésük szerint a kamasz kimagasló intellektusát felhasználva az intézményen belül is terjeszti szélsőséges nézeteit, nehezen tűri a szabályokat és domináns a gyengébbekkel szemben.

Az eljárásnak egyébként eredetileg 6 vádlottja volt, hármójuk esetében azonban – fellebbezés hiányában – már a Debreceni Járásbíróság elsőfokú döntése jogerőre emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik